Какво трябва да запомним от навлизането в третото хилядолетие? Американският режисьор Брейди Корбет предлага хроника на изминалите 20 години във филм с участието на Натали Портман, който бе представен на кинофестивала във Венеция.

Вижте снимки от червения килим >>

Портман се появи в блестяща златиста рокля Gucci с дълбоко деколте и дебел сребрист кант. Талията ѝ бе подчертана с черен кадифен колан с панделка и катарама.

Филмът "Сияен глас" ("Vox Lux"), показан в рамките на конкурсната програма, започва със сцена на масово убийство през 1999 г. в гимназия в САЩ. 1999 е и сред най-тъжните години, свързани с убийство в учебно заведение - в гимназията в Колъмбайн в Колорадо 12 ученици и учител са застреляни от други двама ученици.

"Израснах в Колорадо, живеех в Колъмбайн - заяви на пресконференция Брейди Корбет, който бил 10-годишен по време на масовото убийство. - Това беляза живота ми, но реших да не фокусирам изцяло вниманието си върху събитието, а да потърся някои обобщения."

"Сияен глас" е вторият пълнометражен филм на младия режисьор след "Детството на един водач", излязъл по екраните през 2015 г. Корбет поясни, че новият му филм е свързан също с атентатите в Париж през 2015 г.

"Работех над "Детството на един водач" в Париж - разказа той. - Живеех там по време на нападенията в концертната зала "Батаклан". По онова време детето ми бе на 5 месеца. Съпругата ми и аз бяхме потресени. Сякаш всичко се случи в градината ми - посещавахме няколко пъти седмично един от ресторантите, станали обект на терористичните атаки."

С убийството във филма започва представянето на историята на Селест - гимназистка, която е тежко ранена по време на нападението. Песен, която тя написва по повод масовото убийство, я превръща в поп икона. В образа на Селест като дете е Рафи Касиди, а в образа ѝ като възрастна - Натали Портман, пише Франс пре, цитирана от БТА.