Най-голямото зло от вселената на "Заклинанието" се завърна на голям екран с "Монахинята 2". Премиерата бе на 8 септември, съобщават от "Александра филмс".

От компанията припомнят, че това е най-успешният хорър франчайз в историята - с приходи от над два милиарда долара.

Годината е 1956-а. Държавата е Франция. Свещеник е мистериозно убит, а злото продължава се разпространява. Сестра Айрин отново ще се изправи лице в лице с демона Валак.

Режисьор е Майкъл Чейвс, а сценаристи - Иън Голдбърг, Ричард Найнг и Акела Купър. Оператор е Тристан Найби. Музиката е на Марко Белтрами.

В ролите са Таиса Фармига, Джонас Блокет, Сторм Рийд, Ана Попълуел, Бони Аарънс.

Продължението на хорър-историята пренареди изцяло зрителския интерес в кината у нас, сочат обобщените данни. Историята за Валак - монахинята демон, която този път плаши сестра Ирене през 1956 г. във Франция, е гледано от 20 660 зрители и има 251 667 лева приходи от билетите им.

Другата премиера от миналия петък - комедията "Моята голяма луда гръцка сватба 3" е на втора позиция, но с пет пъти по-малко зрители от първата. Започналата през 2002 година история за фамилията Портокалос, която сега се пренася в Гърция, в родното село на патрона на фамилията е видяна от 4 202 зрители и има 52 012 лева приходи.

На трето място е екшънът "Закрилникът 3: Последна част" с Дензъл Уошингтън в главната роля. Развиващата в централна Италия битка с мафията за оцеляването на малко градче е гледана от 16 797 зрители и има 211 824 лева приходи от билетите им.

Четвърто място е за "Опенхаймер", който ретроспективно проследява част от живота на математика-физик. Случващото се преди, по време и след направата на двете атомни бомби, пуснати през август 1945 година над Хирошима и Нагасаки, са гледали вече 190 773 зрители, а приходите от билетите им за двата месеца са 2 399 675 лева.

Пета позиция е за "Заложникът" с Лиъм Нийсън в главната роля. Римейкът на едноименния испански филм, разказващ за заплетената ситуация, в която изпада ръководител на фирма за рискови инвестиции е вече трета седмица по екраните, като са го гледали 22 359 зрители и има 262 673 лева приходи.

Шесто място заема третата премиера от миналия петък - "Пътешествие до Луната". Немската анимация за Петър, който спасява малката си сестра Ан, пътувайки до Луната е с 3 307 зрители и 36 153 лева приходи за първите три дни по екраните.

На седмо място е "Костенурките Нинджа: Пълен хаос", който е седми от поредицата за познатите първо от малкия екран герои. Вторият филм с компютърни образи на Леонардо, Донатело, Рафаело и Микеланджело, които вече са тийнейджъри са гледали общо 51 643 зрители и има 530 430 лева приходи за месец у нас.

Осма позиция заема екшън-фантастиката "Мега звяр 2: Падината", създадена по втората от общо осемте книги на Стив Олтън. Как героят на Джейсън Стейтъм се справя с три мегалодона, са гледали общо 77 464 зрители, а приходите са 1 002 315 лева за общо месец и половина в кината.

На девета позиция е състезателният екшън "Gran Turismo". Събирането на бивш състезател, идеалист от автомобилна компания и геймър, което достига до първите места в едни от най-елитните автосъстезания е от месец в кината, като отчита 30 660 зрители и 369 334 лева приходи.

Десета позиция сред най-гледаните филми е за музикалния "Барби", предава БТА. Разказаната на голям екран история за познатите Барби и Кен, които този път извървяват пътя от кукления до реалния свят и обратно е втори месец в кината с общо 206 482 зрители и 2 300 051 лева приходи.

През миналия уикенд в кината са били общо 43 896 зрители, като половината са гледали монахинята Валак. Миналата година по същото време зрителите са били 34 983, като две трети са гледали "Бай Иван 2".