Видеоматериал от единственото турне на "The Beatles" в Страната на изгряващото слънце през 1966 г. е разпространен наскоро в страната след продължителна съдебна битка, за радост на феновете на легендарната британска рок група.

Немият черно-бял 35-минутен филм, който вече е свободно достъпен в YouTube, е направен по онова време от японската полиция за целите на сигурността.

Кадрите показват как "четирите момчета във вятъра" се усмихват, докато слизат от самолета, облечени в кимона, след което свирят пред екзалтираната публика в залата "Нипон Будокан" в Токио, както и полицейските действия зад кулисите.

В архивните кадри обаче има една странна подробност: освен тези на "The Beatles", лицата на всички останали заснети хора са замъглени от съображения за поверителност.

Години наред въпросът за правата върху изображението на хората, заснети във филма, е препъникамък между японските фенове на бандата и защитниците на правото на информираност от една страна, и местната полиция от друга.

Снимка: Getty Images

Феновете се обърнаха към Върховния съд на държавата в опит да разрешат нецензурирана версия с аргумента, че това е "исторически документ" и е абсурдно да се иска замъгляване на лица, заснети преди повече от 50 години, чието разпознаване, според тях, днес е практически невъзможно.

Съдът обаче отхвърли техните аргументи през 2018 г. и предложението на полицията да бъде пусната версия с пикселизирани лица най-накрая надделя, предава БТА.

"Този филм излиза от сенките за първи път. Сигурен съм, че експерти и фенове на "Тhe Beatles" от цял свят ще проявят голям интерес към него", заяви адвокатът на ищците Сатоши Шинкай, който също е запален фен на ливърпулската четворка.

Музикантите остават изключително популярни в Япония, въпреки че са имали само едно турне с пет концерта.

Снимка: Getty Images