Малко хора знаят, че най-скъпият филм за всички времена всъщност е "Карибски пирати: В непознати води", чиято направа струва на компания "Дисни" почти 380 милиона щатски долара. Но високият бюджет съвсем не е гаранция, че дадена продукция ще се превърне в блокбастър, който не само ще възвърне инвестициите на студиото, но дори ще успее да ги надмине...

Все пак, факт е, че много от касовите ленти, на които се възлагат големи надежди, в крайна сметка се провалят в киносалоните. Основните фактори, които стоят зад триумфа на всеки филм, генериращ внушителни приходи от продажбата на билети, са интересният замисъл на историята, упоритата работа, доброто му заснемане и актьорският състав.

Следващите заглавия се считат за нискобюджетни, но са добре познати в цял свят. Освен това прожекциите им спечелиха цяло състояние на техните създадели.

Ето кои са те:

"Убийствен пъзел"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $1.200 млн.

Приходи: $103 млн.

Никой не очакваше, че филмът, в който участват предимно непознати лица, ще предизвика толкова голям фурор, че впоследствие ще се сдобие с още цели 7 продължения. Преди премиерата му, хората гледаха с насмешка на факта, че е сниман само за 18 дни, при това с един-единствен декор, пресъздаващ баня.

"Роки"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $900 хил.

Приходи: $225 млн.

Силвестър Сталоун пише сценария за "Роки" за рекордното време от 20 часа, след като се вдъхновява от боксов мач между Мохамед Али и Чък Уепнър, който гледа по телевизията. Парите, отделени от киностудиото за създаването му, са толкова малко, че реално не позволяват да бъдат наети много актьори, затова се налага част от семейството на Сталоун да застане пред камера, изпълнявайки малки роли.

"Криминале"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $8 млн. 

Приходи: $213.900 млн. 

В самото начало числото, съставящо бюджета на лентата, е дори по-малко от посоченото, но за щастие появата на Брус Уилис пред камера успява да промени това. Въпреки всичко, 5 млн. долара отиват за хонорари на актьорите, като само 3 млн. се заделят за заснемането на "Криминале".

"Терминатор"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $6.400 млн.

Приходи: $78.300 млн.

Идеята за хуманоидния робот, върнат назад във времето - от 2029 г. в 1984 г., за да убие жена на име Сара Конър, спохожда Джеймс Камерън в сън, лежейки болен у дома. След като сценарият е готов, той среща сериозно затруднение в намирането на финансиране, за да го реализира. Нещо повече, налага му се да продаде правата на историята за... 1 долар, но при условие, че той лично ще режисира филма. Дори самият Арнолд Шварценегер неведнъж е признавал в свои интервюта, че макар да се е съгласил да изпълни главната роля, изобщо не е вярвал в успеха на продукцията.

"Мръсни танци"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $5 млн.

Пригоди: $214.600 млн.

Това вероятно е лентата, сблъскала се с най-много премеждия по пътя към своето осъществяване. От самото начало изглежда така, сякаш съдбата не иска тя се появи на големия екран. Първоначално редица компании отхвърлят сценария, по-късно му отделят бюджет, който е два пъти по-малко от исканата сума, а за капак на всичко актьорите, играещи основните персонажи, не могат да се понасят и скандалите им през цялото време озвучават снимачната площадка, разбира се, когато камерата е изключена. Освен всичко изброено дотук, зрителите на предварителните прожекции не остават никак впечатлени от видяното... Въпреки множеството трудности обаче, днес "Мръсни танци" е една от най-обичаните класики.

"Две димящи дула"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $1.350 млн.

Приходи: $28.100 млн.

Това бе първият пълнометражен филм на Гай Ричи, донесъл му световна слава, който освен това представи на широката публика Джейсън Стейтъм и Вини Джоунс. Скромните инвестиции съвсем не попречиха на продукцията да спечели както редица награди от различни фестивали, така и сърцата на киноманите.

"Кошмари на "Елм стрийт"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $1.800 млн.

Приходи: $57 млн.

Преди "New Line Cinema" да се съгласи да продуцира филма, историята за Фреди Крюгер също посреща не един отказ от различните студиа. В разгара на снимките обаче, компанията, застанала зад проекта, се изправя пред сериозен финансов проблем. Така, докато тя търси нови инвеститори, в продължение на 2 седмици екипът работи практически безплатно, без да получи каквито и да било пари. В крайна сметка се намират хора, желаещи да вложат средства в лентата, а първата част на филма не само е завършена, но и постига голям търговски успех.

"Полет над кукувиче гнездо"

Снимка: Стопкадър на филма

Бюджет: $4.400 млн.

Приходи: $163.250 млн.

Сюжетът на продукцията не вдъхва доверие на продуцентите, ето защо дълго време те пък отказват да му вдъхнат живот. Поради тази причина отчаяният Кърк Дъглас, който държи правата върху едноименния роман на Кен Киси от 1962 г., ги продава на своя син Майкъл. Тогава наследникът му решава да извади пари от собствения си джоб и да финансира адаптацията по книгата заедно със Саул Занц. Крайният резултат не само възвръща вложените от тях пари, но и става вторият филм в историята на Академията, спечелил петте "големи" награди "Оскар" за: най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, главна мъжка и главна женска роля.