Новият собственик на наградите "Златен глобус" планира да закрие Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), която беше обвинена в липса на разнообразен етнически състав, съобщава задокеанската преса.

Частната компания "Eldridge Industries" придоби правата за отличията, както продуцентската компания "Dick Clark Productions", която ще продължи да отговоря за телевизионното излъчване на церемонията по награждаването и ще се съсредоточи върху разширяването на международната аудитория, се казва в разпространеното съобщение.

Призовете за постижения в областта на киното и телевизията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

Репутацията на организацията, която връчваше наградите, пострада, след като бяха установени проблеми с етичността и расово разнообразие. Това накара американската телевизия NBC да свали от ефир церемонията за връчването на наградите "Златен глобус" през 2022 г.

През 2021 г. разследване на вестник "Los Angeles Times" разкри, че сред членския състав на организацията няма нито един чернокож журналист. Някои членове бяха обвинени в подхвърлянето на сексистки и расистки забележки, както и в корупция. В резултат на това Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд разшири и разнообрази състава си, а също въведе нови политики за етичност.

Снимка: АР/БТА

Председателят на "Eldridge Industries" Тод Бьоли планира да превърне Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд от обединение на репортери, отразяващи международната развлекателна индустрия с нестопанска цел, в организация със стопанска цел и наети служители, предава БТА. Всички 310 настоящи членове все още ще имат правото да гласуват за следващите награди "Златен глобус", които ще бъдат раздадени през януари 2024 г., каза говорител на компанията.

NBC излъчи церемонията отново тази година, но все още нито една телевизия не е изявила желание да направи това през 2024 г., отбелязва Ройтерс.

Финансовите параметри на сделката, която е одобрена от властите в Калифорния, не се съобщават.