"Новото нормално" вече е тук. Няколкостотин души, които са получили и двете дози от ваксината срещу коронавируса, присъстваха на концерт на открито, организиран от кметството на Тел Авив. Това е първа подобна проява от началото на пандемията, предаде Франс прес.

Зрителите трябваше да носят маски. Проявата бе на футболен стадион. Концертът бе на певеца Иври Лидер. Публиката спазваше социална дистанция. Зрителите бяха около 500. За да могат да влязат на стадиона, обаче, те трябваше да представят сертификат, че са ваксинирани с две дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех. Продуктът бе доставен бързо в страната в замяна на биомедицински данни от ефекта на ваксинацията.

В Израел над половината от населението е с първа доза от ваксината. Страната излезе прогресивно от ограниченията, наложени заради коронавируса. Достъпът до културните събития, спортните зали и хотелите засега е за хора, които имат сертификат за ваксиниране. Той се издава от министерството на здравеопазването.

В Барселона този месец ще се състои "тестов" рок концерт с 5000 зрители, които същият ден ще са си направили тест за коронавирус и трябва да представят отрицателен резултат от него, за да получат достъп проявата, предаде Ройтерс.

Концертът ще е на испанската инди поп група "Лъв ъв лесбиан" и ще бъде на 27 март в барселонската зала "Палау Сант Жорди". На него няма да се изисква социално дистанциране, а зрителите ще могат да си купуват питиета, казаха организаторите от фондацията Фестивали за безопасна култура. Все пак зрителите ще бъдат с маски от типа FFP2, а залата ще бъде разделена на зони с по не повече от 1800 души.

Концертът ще послужи като проверка за създаването на "нов протокол за провеждане на прояви в настоящия контекст", се казва в изявление на организаторите. Те са били обнадеждени от положителните резултати от проведени в края на миналата година подобна проява с научна цел. Тогава около хиляда души със същите маски и също с отрицателен тест за коронавируса са се явили за петчасовото шоу в барселонската концертна зала "Аполо", като половината от тях са били допуснати вътре. Присъствалите на проявата се били тествани осем дни по-късно за наличие на коронавирус и нито един не е дал положителен резултат. Концертът през декември и тестовете са били наблюдавани от учени от местен университет, а заключенията им са публикувани в медицинско списание.