Церемонията за годишните френски филмови награди "Сезар" взе мрачен обрат в петък с овации за актрисата Жудит Годреш, която се обяви срещу сексуалното насилие в филмовата индустрия, съобщиха Ройтерс и БТА.

"Защо да приемаме това изкуство, което така обичаме, което ни обединява, да бъде използвано като прикритие за незаконен трафик на млади жени?", каза Годреш в реч на 49-ата церемония за наградите "Сезар". "Мисля, че ставаме свидетели на френско движение #MeToo - отне ни малко време и сега преминаваме през него", каза френската режисьорка Жустин Трие, чийто филм "Анатомия на едно падане" бе отличен с няколко награди, сред които за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добра актриса.

По-рано този месец полицията започна разследване след жалба от Годреш за сексуално насилие срещу режисьора Беноа Жако, на 77 г., с когото тя е имала отношения в края на 80-те години, когато е била непълнолетна.

Ройтерс не успя да се свърже с режисьора за коментар. Пред "Монд" той каза, че първото му сексуално взаимоотношение с Годреш е било след 15-ия ѝ рожден ден, което е законната възраст за такива отношения по взаимно съгласие във Франция. Годреш каза пред френски медии, че е била 14-годишна. В интервю за "Монд" Жако, който е с 25 години по-възрастен от Годреш, отрича да е проявявал насилие спрямо нея.

Левият профсъюз CGT Spectacle организира протест пред зала "Олимпия" в Париж, където се провеждаше церемонията за "Сезар".

Френската министърка на културата Рашида Дати, една от първите сред публиката, която стана на крака след словото на Годреш, каза по-рано тази седмица, че френската филмова индустрия едва сега реагира на "колективната слепота, продължила години" по отношение на сексуалното насилие във френското кино. Пред изданието Le Film Francais тя каза, че изкуството не е извинение за престъпленията. "Не говорим за изкуство, а за престъпления над деца", каза тя.

Обвиненията идват седмици, след като Жерар Депардийо бе атакуван заради нецензурни коментари за жените в телевизионно предаване. През последните години актьорът е обвиняван и в сексуални посегателства. Той отрича обвиненията.