Сцена в биографичния филм "Опенхаймер", включваща свещено индуистко писание, предизвика възмущение в Индия, като една националистическа група дори я нарече "язвителна атака срещу индуизма", съобщава тамошната преса.

В сцената главният герой рецитира стих от поемата "Бхагавад гита", смятана за най-свещеното от индуистките писания, точно преди полов акт.

Дългоочакваното заглавие, което излезе в Индия в петък, беше оценено от Централния съвет за сертифициране на филми в страната, който препоръча родителско присъствие за зрители под 12 години.

"Това трябва да бъде разследвано по спешност и замесените трябва да бъдат сурово наказани", каза националистическата фондация "Спаси културата, спаси Индия". Критиката на основателя на организацията Удай Махуркар получи 3600 споделяния в Twitter.

"Universal Pictures India" - местният клон на продуцентската компания, работила по филма, все още е без коментар за ситуацията.

Снимка: АР/БТА

В лентата, режисирана от Кристофър Нолан, актьорът Килиан Мърфи влиза в ролята на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, който ръководи проекта за създаването на атомната бомба по време на Втората световна война.

Печалбите от продукцията в Индия от петък насам възлизат на около 600 милиона рупии (7,33 милиона щатски долара), съобщи днес конгломератът "Warner Brothers Discovery", който излъчва продукцията в страната, предава БТА.

Индийските кина, които подобно на международните си конкуренти се стремят да привлекат зрителите към прожекции на живо вместо онлайн услугите за стрийминг, залагат на "Опенхаймер" и "Барби", за да увеличат печалбите си, особено след поредица от неуспешни боливудски продукции.

Снимка: АР/БТА