Расизъм, сексизъм, корупция... Разтърсени от поредица скандали, наградите "Златен глобус" ще се заврънат в телевизионния ефир през 2023 г.

С тази стъпка отличията ще се опитат да възвърнат предишната си слава, след като последното им издание до голяма степен беше пренебрегнато от Холивуд.

"Имаме удоволствието да обявим завръщането на наградите "Златен глобус" по телевизия NBC", се посочва в изявлението, направено от Хелън Хьони, президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията.

Преди да започнат разногласията и конфликтите, церемонията по връчването на призовете, която обикновено се нареждаше по интерес веднага след "Оскар"-ите, привличаше към себе си каймака на шоубизнеса, но след като индустрията ѝ объна гръб в началото на 2022 г., тя се лиши не само от публиката си, но и от ефирното си време.

Нейният обичаен партньор телевизия NBC се отказа от излъчването на наградното шоу, след като Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд стана обект на обвинения, които сериозно накърниха репутацията ѝ.

Снимка: АР/БТА

През пролетта на 2021 г. към организацията бяха отправени призиви да сложи край на "дискриминационното и непрофесионално поведение, етичните пропуски и обвиненията в корупция".

В отговор на недоволството организацията побърза да обяви серия от реформи, включително безпрецедентно набиране на нови членове с цел да повиши разнообразието в редиците си.

"Ангажираме се да направим съществени промени и да подкрепя програми, които поставят разнообразието, приобщаването и прозрачността на първо място", заявиха те във вторник.

През 2021 г. вестник "Los Angeles Times" разследва дейността на организацията и разкри, че сред членовете ѝ няма чернокожи, отприщвайки лавина от критики и обвинения. Оттогава дружеството обнови членския си състав, включвайки 103 нови попълнения. Понастоящем в редиците му влизат 52 процента жени и 51,5 процента членове, представящи расовото и етническо разнообразие.

Снимка: Getty Images

Освен това то забрани на членовете си да приемат луксозни подаръци и хотелски престои с всички платени разходи от студиа, които ги "ухажват" за гласовете им.

Редица знаменитости, сред които Скарлет Йохансон и Марк Ръфало публично заклеймиха тези "недостатъчни" реформи. В знак на протест актьорът Том Круз върна трите си статуетки "Златен глобус", припомня БТА.

Омаломощени от кавгите и позора, през които преминаха, отличията се завръщат по телевизия NBC с едногодишен договор, който трябва да им позволи "да изследват нови възможности за национално и глобално разпространение на множество платформи в бъдеще", заявиха организаторите.

"Признаваме поетия от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд ангажимент за промяна и с нетърпение очакваме отново да бъдем домакини на шоуто по NBC", коментира продуцентът на американската телевизионна мрежа Франсис Беруик.

За своята 80-годишнина призовете ще се опитат да докажат, че все още имат тежест в Холивуд.

През януари те бяха присъдени без много шум. Водещите отличия бяха спечелени от "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън и "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг.

Снимка: БТА

Нито една знаменитост не се съгласи да връчи статуетки, медиите също отсъстваха. Единствено социалните мрежи направиха възможно обявяването на победителите.

Повечето от спечелилите студиа и кинодейци не празнуваха победата си открито.