Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която връчва наградите "Златен глобус", оповести реформи в устава си и преразглеждане на процеса за членство, в опит да разнообрази редиците си и с надеждата да възстанови накърнения имидж на отличията.

От организацията се борят да реформират влиятелните, но засегнати от скандал през последните месеци призове. Страстите се разгорещиха, след като телевизия NBC се отказа от излъчването на церемонията догодина на фона на широко разпространените и "гръмки" критики срещу Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, обвинена в липсата на разнообразие и прозрачност.

Организацията, която гласува за вторите по големина награди в киното, от месеци е "под обстрел" след отправените обвинения в расизъм, сексизъм, тормоз и корупция в редиците ѝ. Сред критиците се наредиха водещи студиа, стрийминг платформи и холивудски звезди като Том Круз и Скарлет Йохансон. Круз върна трите си статуетки "Златен глобус", а Йохансон заяви, че няма да работи с организацията, освен ако тя не направи трайни промени.

Членовете на организацията - 83-ма души, гласуваха 63 на 19 в подкрепа на новите мерки, в това число за избор на нов борд, който за първи път ще включва и нечленуващи.

Снимка: Getty Images

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, в състава на която влизат малко известни международни журналисти, които рядко публикуват, също така гласува за разширяване на членството си.

"Преди три месеца обещахме да се ангажираме с трансформационни промени. С този вот спазихме последното и най-важно обещание за преосмисляне на организацията и нашата роля в индустрията", каза Али Сар, председател на борда на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. "Всички тези обещани реформи могат да послужат като ориентири за индустрията и да ни позволят отново да си партнираме конструктивно с Холивуд, който върви напред", допълни той.

От телевизия NBC заявиха, че приветстват приетите поправки в устава.

"Тези реформи бележат положителна крачка напред и сигнализират за готовността на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд да свърши работата, необходима за съществена промяна", се посочва в изявлението на медията.

Снимка: Getty Images

Новият устав влиза в сила незабавно. Нов управителен съвет ще бъде избран до началото на септември. Процесът на кандидатстване за нови членове стартира онлайн в четвъртък, предава БТА. Някога непрозрачният процес на членство в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд ще бъде по-прозрачен, с комисията за подбор, съставена предимно от нечленуващи в организацията.

Други промени включват обучение по въпросите на разнообразието и нова забрана на членовете да получават подаръци от студиа и телевизионни мрежи.