Организаторите на музикалния конкурс "Евровизия" се противопоставиха на призивите за изключване на Израел от музикалното събитие заради войната в Газа, съобщават ДПА и БТА.

"Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката", заявиха организаторите в отговор на запитване на ДПА до централата на EBU в Женева по-рано през седмицата. "Това е конкурс за телевизии, а не за правителства", се казва още в съобщението.

А иначе финалът на конкурса ще се проведе на 11 май в южния шведски град Малмьо. Комисиите разгледаха списъка на участниците и потвърдиха, че Израел отговаря на всички изисквания, за да се включи в надпреварата, от която вече 50 години е част. В различни държави, особено в социалните мрежи, се надигнаха гласове, призоваващи страната да бъде изключена от тазгодишното издание на надпреварата. Става въпрос за действията на Израел в ивицата Газа след терористичната атака на палестинската ислямистка организация Хамас. Израел е критикуван преди всичко за цивилните жертви.

Във Финландия например стотици музиканти и други представители на музикалната индустрия наскоро призоваха телевизионната компания Yle да окаже натиск върху Европейския съюз за радио и телевизия в това отношение. В няколко държави също така имаше призиви за бойкот на "Евровизия", ако Израел бъде допуснат до участие.

Тази година 68-ото издание на "Евровизия" се провежда в Швеция, тъй като певицата Лорийн спечели миналогодишния конкурс с песента "Tattoo". В началото на декември Европейският съюз за радио и телевизия публикува списък с 37 участващи телевизионни оператори - сред тях е и израелският KAN.

От друга страна, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че нито един руски изпълнител няма да бъде допуснат до участие в "Евровизия".