Съдът в Пекин осъди днес канадския певец Крис Ву на 13 години затвор, след като го призна за виновен в престъпления, включително изнасилване, малко повече от година след ареста му в Китай, където е роден и изгради доходоносна кариера.

Съдът в окръг Чаоянг сметна, че разследването успяло да докаже, че от ноември до декември 2020 г., 32-годишният изпълнител, известен също като У Ифан, е изнасилил три жени.

"У Ифан се възползва от три пияни жени в дома си", каза съдът в официалния си акаунт в WeChat, предаде Ройтерс. 

Бивш член на кей поп групата EXO, суперзвездата се завърна в Китай през 2014 г., за да продължи соловата си кариера.

Ву беше задържан на 31 юли миналата година, след като 18-годишна китайска студентка публично го обвини, че е склонил нея и други момичета, някои от които под 18 години, да правят секс с него.

С Джиджи Хадид

Снимка: Getty Images

По това време студентката каза на медиите, че Ву я е примамил да правят секс, когато е била на 17, след като я е напоил с алкохол.

Съдът също така го призна за виновен за престъплението, че е организирал оргия през юли 2018 г., се казва в съобщението. 

Канадското посолство в Пекин не отговори веднага на запитване на Ройтерс за коментар, въпреки че държавните медии казаха, че негови служители са присъствали на произнасянето на присъдата.

Освен това той беше осъден да плати 600 милиона юана (83,77 милиона долара) за укриване на лични доходи и други данъчни престъпления, казват данъчните служби.

Ву е укрил 95 милиона юана данъци от 2019 г. до 2020 г., като е укрил лични доходи чрез местни и чуждестранни свързани предприятия и не е платил данъци в размер на 84 милиона юана, казаха властите.

Снимка: Getty Images

По време на ареста си Ву беше лице на 15 марки, като Bulgari, Lancome, Louis Vuitton и Porsche, всички от които незабавно прекратиха връзките си с него.

Съдът каза, че Ву ще бъде депортиран, въпреки че адвокатите в Китай казаха, че такива депортации обикновено се извършват след приключване на присъдата.