Броят на американците, гледали по телевизията прякото предаване на церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар" в неделя вечерта, е нараснал в сравнение с миналата година. Така бе прекъсната тенденцията към постоянен спад, наблюдавана от няколко години.

Вижте снимки >>

Още от афтърпартитата >>

Роклите на червения килим >>

Цялата церемонията >>

29,6 млн. зрители са гледали връчването на Оскарите - ръст от 12 % спрямо миналата година. И все пак, това е вторият най-малък брой зрители в историята на ежегодното събитие. Тези данни изкъсо се следят от рекламодателите и киноразпространителите, защото това пряко се отразява на техните финансови постъпления.

Данните, предоставени от компанията "Нилсен" за вечерта на Оскарите, не включват онези, които са гледали церемонията на дигитални и мобилни устройства.

Обикновено връчването на Оскарите е най-гледаната забавна програма на годината, често на второ място след топ-спортното събитие - финала "Супербоул", който тази година привлече 98,2 млн. зрители. А рекордът на вечерта на Оскарите бе през 1998 г., когато 55,2 млн. зрители в САЩ гледаха обявяването на "Титаник" за най-добър филм. След 2014 г. обаче, когато церемонията привлече 43,7 млн. зрители, тенденцията надолу е неудържима.