С прожекция на филма "Истината" на японския режисьор Хирокадзу Корееда бе открит 76-ият международен кинофестивал във Венеция. Френските звезди Катрин Деньов и Жулиет Бинош са в образите съответно на майка и дъщеря във филма, който е включен в конкурсната програма.

Актьорът Брад Пит направи впечатляваща поява, като пристигна за фестивала на яхта и пъргаво скочи от борда на брега. Той бе заснет как слиза от лодката в перфектна форма и в добро настроение.

Днес към известните личности на събитието се присъедини и режисьорът Педро Алмодовар.

Вижте снимки >>

Катрин Деньов в тоалет в черно и оранжево и Жулиет Бинош в бледорозова рокля минаха по червения килим заедно с японския режисьор, за да представят семейната драма "Истината". Филмът бележи завръщането на Корееда на авансцената, след като през 2018 г. спечели "Златната палма" в Кан с "Джебчии".

В конкурсната програма за наградата "Златен лъв" са 21 филма на режисьори от ранга на американците Стивън Содърбърг, Тод Филипс, Ноа Баумбак, французите Оливие Асаяс, Робер Гедигян, Роман Полански, канадеца Атом Егоян, шведа Рой Андерсон, чилиеца Пабло Лараин, колумбиеца Сиро Гера, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 7 септември. Председател на журито е аржентинската режисьорка Лукресия Мартел.

Катрин Деньов, която се е снимала във филма "Истината" на японеца Хирокадзу Корееда, довери, че персонажът ѝ до голяма степен е вдъхновен от самата нея, съобщиха ТАСС и Франс прес. Тя сподели това на пресконференция по повод премиерата на филма, с който бе открит 76-ият международен кинофестивал във Венеция.

"Вложих много от себе си в персонажа - каза 75-годишната актриса. - Сценарият е вдъхновен от пиеса, в която действието се развива в гримьорната на актриса, и е написан с помощта на участващите във филма актьори на различни места - в Париж, Кан, Япония. Става въпрос за портрет на актриса, която прави повече, отколкото е необходимо. Това е толкова далеч от мен самата, че ми бе забавно да се снимам в ролята."

В "Истината" Деньов е в образа на актриса, която поддържа сложни взаимоотношения с дъщеря си, чиято роля се изпълнява от Жулиет Бинош. Това е първият филм, който японският режисьор, спечелил миналата година "Златната палма" в Кан с "Джебчии", е заснел извън родината си.

"Корееда е имал възможността да работи с две големи френски актриси - заяви директорът на най-стария филмов фестивал в света Алберто Барбера. - Това е също филм-размишление за актьорския занаят."

Откриването на фестивала бе свързано и с полемика по повод включването на новия филм на Роман Полански "Аз обвинявам", адаптиран по книгата "Офицер и шпионин" на британския писател Робърт Харис, в основната програма. Известният режисьор Полански, който наскоро навърши 86 години, е обвнен, че през 1977 г. изнасилил непълнолетно момиче и заради възможността да бъде задържан и екстрадиран в САЩ най-вероятно няма да дойде във Венеция за премиерата на своя филм.