Наградите "Еми" бяха отложени с почти четири месеца заради продължаващата стачка на сценаристи, актьори и филмови работници в Холивуд.

Телевизионният еквивалент на "Оскар"-ите трябваше да се проведе през септември, но церемонията се отлага за 15 януари 2024 година, се казва в изявлението на корпорация "Фокс" и Телевизионната академия на Съединените щати.  Наградите "Еми" за технически постижения ще бъдат раздадени седмица по-рано - на 6 и 7 януари 2024 г., като тази церемония ще бъде излъчена по телевизия "Фокс" на 13 януари 2024 г.

Заради стачката на актьорите и сценаристите в Холивуд, на знаменитостите няма да бъде разрешено да присъстват на събитието, а авторите няма да напишат монолози или шеговити скечове за водещите и връчващите наградите. Организаторите се надяват, че с отлагането, стачкуващите филмови работници и студията ще успеят да се споразумеят, отбелязма Би Би Си.

Сценаристите прекратиха работа още през май, а преди месец към тях се присъединиха и актьорите, с искане за по-добро заплащане, по-високи здравни и пенсионни осигуровки и защита на труда от нарастващата употреба на изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, който получава над 70 000 долара на ден, беше критикуван за това, че описва стачките като "много обезпокоителни", а профсъюзите на актьорите и писателите като "ниво на очаквания, които имат, но просто не са реалистични".

За момента наградите "Еми" са най-голямото събитие, отложено заради стачката. Последно церемонията е отложена през 2001 година след тетористичните атаки срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Новата дата за връчване на наградите "Еми" ги поставя точно в сезона на холивудските награди, отбелязва Асошиейтед прес.

Наградите "Еми", които отличават най-добрите телевизионни продукции, ще бъдат излъчени седмици преди тези на Гилдията на актьорите. Много други церемонии, сред които наградите "Златен глобус", чието завръщане в телевизионния ефир още не е потвърдено, и "Изборът на критиците" , също се провеждат през януари.

С най-много номинации за "Еми" са продукции на HBO, като сериалите "Наследници", "Последният от нас" и "Белият лотос" са със 74 номинации, отбелязва Асошиейтед прес.

Не е обявен водещ на церемонията, която ще отбележи диамантената годишнина на наградите.