Техно парад, чиито инициатори включват и основателя на Парада на любовта, който преди беше популярно ежегодно събитие в Берлин, вчера отново пое по улиците на германската столица с призиви електронната музика на града да бъде добавена към списъка със световното наследство, предаде БТА, позовавайки е на Асошиейтед прес.

Парадът "Рейв дъ планет" ("Rave the Planet'') тръгна по маршрут от търговския булевард "Курфюрстендам" към Колоната на победата в центъра на берлинския парк "Тиргартен". Организаторите регистрираха събитието в полицията като демонстрация с около 25 000 очаквани участници.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Според полицията при тръгването в проявата са се включили към 5000 души при много лоши метеорологични условия - хладно и дъждовно време, но множеството се е увеличава, съобщи ДПА.

Снимка: БТА/АП

Един от организаторите - диджей, известен като Д-р Моте, призова за гарантиране на безусловен базов доход за артистите и включване на клубната култура на Берлин в нематериалното наследство от ЮНЕСКО.

Снимка: БТА/АП

Д-р Моте, който сега е на 62 години, е най-известен като основател на Парада на любовта. Той се разрасна от малка процесия на 150 рейвъри през 1989 г. до голям музикален фестивал и улично парти с около 1,5 милиона участници десетилетие по-късно. Популярността на събитието с времето избледня и то се състоя за последен път през 2006 г.

Снимка: БТА/АП

След това партита с марката на Парада на любовта се провеждаха от различни организатори в промишления район Рур, но бяха прекратени след масова паника през 2010 г. на събитие в Дуисбург, в която загинаха 21 души.

Снимка: БТА/АП