На покрива на ресторант в сърцето на стара Хавана дуото "Pauza" миксира традиционни кубински звуци с електронни ритми - на острова жените диджеи все още са рядкост, но са намерили своята публика.

В шикозната атмосфера, която контрастира с бедността на квартала, клиентите - предимно кубинци от новата средна класа с по-добра покупателна способност, са се скупчили пред двете 29-годишни жени, разпознаваеми с дългите им черни коси и еднаквите дрехи и шапки.

Изведнъж на сцената излизат тромпетист и перкусионист, чиито акорди се смесват със звуците на грамофоните.

"Ние сме Куба, музиката ни трябва да звучи като нея", обяснява Паула Фернандес, която създава "Pauza" заедно със Сахира Санчес. "В страната това, което има в изобилие, са музикантите. В Куба има невероятен талант от музикална гледна точка!", допълва тя.

Двете приятелки откриват диджейския занаят преди 10 години, на курс, предназначен "само за момичета", спомня си Сахира.

В продължение на четири месеца те изучават основите. "Първоначално беше просто хоби, но впоследствие започнахме наистина да се наслаждаваме", казва Паула. Много бързо те взимат своето решение: "Ще бъдем първото и единствено женско диджей дуо в Куба".

Десет години по-късно дамите диджеи в страната остават рядкост.

"Никога не сме изпитвали мачистки натиск", уверява Паула. "Очевидно е, че няма много жени диджеи в Куба или по света, това е предимно мъжка сцена, но мисля, че тъй като сме малко, това ни прави специални!", допълва тя.

Успехът не закъснява - двете дами, наричани първоначално "момичетата с шапките", забавляват гостите на многобройни кубински партита и са канени да свирят в Турция и Мексико.

На 23 години диджей Сали Белтран казва, че е срещнала повече препятствия по пътя си на този остров, който все още е пропит със сексизъм и където салсата е доминиращият музикален жанр.

"В Куба има много мачизъм и много малко жени диджеи. Така че от теб винаги се очаква повече. Когато си жена диджей, трябва да полагаш повече усилия", споделя Белтран. Тя не крие, че ѝ доставя удоволствие да вижда, че публиката харесва жените диджеи, предава БТА. "Това е необичайно и привлича погледа", казва тя.