Алт-рок бандата Pearl Jam обяви премиерната дата на следващия си студиен проект, озаглавен "Dark Matter", и представи едноименния водещ сингъл.

Дванадесетият албум на групата е продуциран от носителя на наградата GRAMMY Andrew Watt (The Rolling Stones, Ozzy Osbourne, Iggy Pop) и ще го очакваме на пазара на 19-ти април тази година. Обложката на "Dark Matter" е със светлинни рисунки на Alexandr Gnezdilov и е изработена с помощта на голям саморъчно направен калейдоскоп.

Всяка буква, която се вижда на обложката, е индивидуално уловена и написана на ръка във въздуха със специално разработен фенер, за да се създаде перленият ефект.

"Dark Matter" е първият албум на Pearl Jam след високо оценения хит "Gigaton" (2020 г.), който достигна № 5 в класацията Billboard Top 200 и № 1 в класациите за рок и алтернативни албуми на Billboard. При "Gigaton" групата разработва концепции за песни в рамките на няколко звукозаписни сесии и колективно записът отнема около три години за завършване.

За "Dark Matter" Джеф, Стоун, Майк и Еди пристигат в студиото Shangri-La в Малибу без предварителни идеи и без собствени инструменти. Процесът на създаване е истинско сътрудничество и албумът бива финализиран само за три седмици. Майк Маккрийди неотдавна заяви пред Classic Rock: "Андрю ни надъха и провокира, накара ни да се съсредоточим и да свирим песен след песен. Създаването на Gigaton отне много време, но този нов албум не изискваше години. Andrew беше като: "На вас ви отнема цяла вечност да правите албуми. Нека да направим този, точно сега."

След спорадични концерти през 2023 г., мултиплатинените рокаджии се завръщат на път за мащабно турне по целия свят в подкрепа на "Dark Matter". Групата съобщи, че ще посети Северна Америка и Европа и ще се завърне на Wrigley Field за две шоута на 29 и 31 август, а на 25 май ще бъде хедлайнер на BottleRock 2024 в Напа Вали, Калифорния