Хорърът "Писък" - едновременно обновена версия и пети филм от поредицата, доминира в бокс-офис класацията на Северна Америка с 30,6 милиона щатски долара, съобщиха световните информационни агенции.

Очаква се лентата да донесе 35 милиона долара през дългия уикенд за Деня на Мартин Лутър Кинг в САЩ - внушителен резултат за бюджета му от 25 милиона долара. Това са добри новини за пострадалата от пандемията киноиндустрия, особено насред увеличаващите се случаи на Covid-19. За това помогна факта, че продукцията е насочена към младата публика, която не се стряска толкова от силно заразния вариант Омикрон.

В "Писък" се връщат стари лица - Нев Кембъл, Кортни Кокс и Дейвид Аркет. Към тях се присъединяват Джак Куейд, Марли Шелтън, Мелиса Барера, Джена Ортега, Дилън Минет. Режисьори са Мат Бетинели-Олпин и Тайлър Жилет ("Докато смъртта ни раздели"), по сценарий на Джеймс Вандербилт ("Зодиак", "Невероятният Спайдърмен") и Гай Бизик ("Докато смъртта ни раздели"). Сценаристът на първите четири филма от поредицата Кевин Уилямсън е изпълнителен продуцент. Отзивите са предимно положителни.

"Спайдър-мен: Няма път към дома", който един месец доминираше в бокс-офис класацията на Северна Америка, слезе на второто място с 20,8 милиона долара и очаквани 26 милиона долара за празничния уикенд, предава БТА. На трето място е "Ела, изпей 2" с 8,3 милиона долара.

Четвърти в бокс-офис класацията на Северна Америка е "355" с 2,3 милиона долара, а пети - "Кing's Man: Първа мисия" на режисьора Матю Вон със същите приходи.