Американският писател Джон Джоузеф Моринджър, който помага на принц Хари да напише мемоарите си "Резервен" ("Spare"), отговори критиките за неточности в книгата, съобщи Sky news.

Носителят на наградата "Пулицър" публикува поредица от туитове.

В мемоарите си принц Хари се нарича потомък на английския крал Хенри Шести (1421-1471). Читателите обаче забелязват, че монархът е имал само един син - Едуард, който умира на 17-годишна възраст през 1471 г., без да остави наследници.

Embed from Getty Images

В друга част на книгата херцогът на Съсекс разказва, че е предложил през 2018 г. да закупи билет първа класа от новозеландската авиокомпания "Еър ню зиланд" от Мексико до Обединеното кралство за Томас Маркъл, бащата на съпругата му. Превозвачът обаче обясни, че никога не е осъществявала полет между двете страни.

"Sky news" отбелязва, че Моринджър отговаря на тези твърдения с цитат на Хари от "Резервен". "Каквито и да са причините ми, паметта си е моята памет, тя прави това, което прави, събира и съхранява, както намери за добре, има толкова истина в това, което си спомням и как го помня, колкото и в така наречените обективни факти", се казва в цитата, публикуван в Туитър.

Embed from Getty Images

В друг пост 58-годишният писател се позовава на американската поетеса Мери Кар, която казва: "Границата между паметта и факта е толкова размита, колкото между интерпретацията и факта".

Мемоарите на сина на британския крал Чарлз Трети и Даяна излязоха на 10 януари. От книгата са купени над 1,43 милиона копия само в първия ден, което я прави най-бързо продаваната нехудожествена литература в историята, твърдят издателите й. Според британски медии хонорарът на Хари възлиза на 20 милиона щатски долара.

В книгата херцогът на Съсекс признава, че е употребявал кокаин и описва подробно как е загубил девствеността си, как е убил 25 души, докато е служил в Афганистан, а също така предоставя подробности за конфликти в кралското семейство.

Всички тези разкрития бяха много критично приети в Обединеното кралство, като одобрението за Хари падна до рекордно ниско ниво. Водещи местни медии остро критикуваха принца, който се премести в САЩ през 2020 г. със съпругата си - американката Меган Маркъл. Те смятат разкритията му за удар върху кралското семейство и британската монархия като цяло.