На 30-и април в "Сити Марк Арт Център" на официална церемония бяха връчени Наградите за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев" 2018.

Виртуозният пианист Светослав Тодоров спечели Голямата награда за полет в изкуството в конкуренция с още петима млади творци от различни сфери. Името на победителя обяви верният приятел и почетен член на Фондацията - президентът Росен Плевнелиев, който след силна и емоционална реч връчи на Светльо уникалната статуетка на художника Кольо Карамфилов.

Елитното събитие бе открито от почетния председател президента Петър Стоянов чрез телемост от чужбина:

"Горд съм да кажа, че съм част от тази Фондация от първия ден на нейното създаване. Горд съм да подчертая, че Фондация "Стоян Камбарев" се превърна в една от най-важните и авторитетни граждански институции в областта на културата в нашата страна."

Церемонията, изградена като мултимедиен спектакъл с музика и кино, за поредна година бе водена от Ники Кънчев. Мария Славова изпълни класиката "Аве Мария" на Шуберт и показа защо грабна голямата награда през 2017-та. Публиката се наслади и на зареждащи музикални изпълнения на Михаела Филева и новата звезда на "Монте мюзик" Искрен Тончев-Искрата.

Преди кулминацията на вечерта председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева се обърна с топли думи към гостите и младите таланти и покани президента Росен Плевнелиев на сцената:

"По традиция голямата награда, носеща името на Стоян Камбарев, се връчва винаги от личност, която много уважаваме и дълбоко ценим. И е особено знаково, че точно преди година, точно на нашата церемония, той промени живота си, в следствие на една съдбовна среща. Защото, да... Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечти... дори на президентите."

А ето как Фондацията сбъдна мечтите и на героите на вечерта, защото Официалната церемония за връчване на наградите е денят, в който започва истинската й мисия, а именно подкрепата за осъществяване на конкретни техни проекти.

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., Светослав Тодоров получи и няколко сериозни специални награди: Фондацията ще го подкрепи в издаването на следващия му музикален продукт, а също така ще бъде солист и на концерт на Камерен оркестър "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров, от когото лично научи хубавата новина. Ива Софиянска-Божкова пък изненада младия пианист с плакет и покана за самостоятелен Коледен концерт в красивото арт пространство на търговски център.

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк бе връчена по традиция от главния изпълнителен директор и председател на УС - банкера Левон Хампарцумян, който е и почетен член на Фондацията. Красивата стъклена пластика получи художникът и стрийт артист Виктория Георгиева-Mouse, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в новооткритото пространство за съвременно изкуство УниКредит Студио. Номинацията на Вики бе връчена от Емил Кайкамджозов - изпълнителен директор на лидера в българския морски транспорт и логистика Бон Марин Холдинг - генерален партньор на събитието за втора поредна година.

За този специален момент, на сцената засия и звездата на телевизионната водеща Гала, която изглеждаше зашеметяващо в компанията на дъщеря си Мари.

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на Церемонията.

Продуцент на събитието е филмовата компания на Деси Тенекеджива - NOVA film.