На изискана церемония във Военния клуб бяха връчени Наградите за изкуство на фондация "Стоян Камбарев" 2019 и първата Награда за кино 355.

Вижте снимки >>

Президентът Росен Плевнелиев (мандат 2012 — 2017) и съпругата му Деси Банова направиха една от редките си появи на червения килим. Те станаха част от Наградите за полет над изкуството "Стоян Камбарев".

Откакто се запознаха на същото събитие през 2017 г., те не пропускат да подкрепят инициативата на Деси Тенекеджиева. Миналата година двойката премина по червения килим на церемонията в очакване на първото си общо дете. Сред гостите, които не бяхме виждали скоро на светски партита, бе и бившата манекенка Наталия Гуркова.

Актьорът Димитър Николов спечели Голямата награда за полет в изкуството в конкуренция с още петима млади творци от различни сфери. Името на победителя обяви НЦВ княгиня Мириам де Унгрия, официален гост на Церемонията. Почетният председател на фондация "Стоян Камбарев", президентът Петър Стоянов, след силна и емоционална реч, връчи на Димитър уникалната статуетка на художника Кольо Карамфилов.

Биляна Петринска, Йордан Камджалов, Деси Тенекеджиева и княгина Мириам

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Церемонията, изградена като мултимедиен спектакъл с музика и кино, за поредна година бе водена от Ники Кънчев. На сцената излязоха специалната гостенка от британския X Factor Дженифър Филипс, Миро и Алфредо Торес. Музикалните звезди на фондацията - със солист прекрасната Мария Славова, носител на Голямата награда за 2017 година, в компанията на виолистката Илина Илиева и акордеониста Геоги Величков, изпълниха класиката "O mio babbino caro", заобиколени от балеринките на Маша Илиева.

Непосредствено преди кулминацията на вечерта бе връчена и първата Награда за Кино 355. По случай своя 10-и юбилей, фондацията предизвика младите кино творци с нова Награда За Кино 355. Професионално международно жури избра тримата финалисти, които заснеха своя 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Това бяха Стефани Райчева, Йордан Михайловски и Надя Тодорова. Статуетката и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio грабна Йордан Михайловски. Носителят на първата Награда за кино 355 бе избран интерактивно от публиката, на живо по време на галата и получи своя приз лично от членовете на международното жури Марк Самърс, един от най-известните кастинг директори в света, и продуцентите Фил Рот и Иван Тонев.

Преди да покани на сцената президента Петър Стоянов и НЦВ княгиня Мириам де Унгрия, председателят на УС на фондацията Деси Тенекеджиева, се обърна с вълнуващи думи към гостите и младите таланти:

    "Какво са 10 години на фона на времето? Нищо. Почти нищо, но ако това са твоите 10 години, в които си живял, дишал и създал със сърцето и цялата си душа нещо истинско и смислено, нещо, което сбъдва мечти и преобръща съдби, то тези 10 години са много, наистина много....и си струва. И има смисъл."

А ето как фондацията сбъдна мечтите на героите на вечерта, защото официалната церемония за връчване на наградите е деня, в който започва истинската й мисия, а именно подкрепата за осъществяване на конкретни техни проекти.

Наталия Гуркова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., актьорът Димитър Николов получи и няколко сериозни специални награди: Биляна Петринска, една от примите на Народния театър му връчи ваучер за участие в мастър клас на английски език на АМAW - номер едно актьорско студио в Холивуд и Лондон. Тази награда e предоставена от актьора Юлиан Костов, който гради сериозна кино кариера в чужбина. Госпожа Ива Иванова - консултант в сферата на международното кино пък изненада младия актьор с покана да бъде специален гост на 14-то издание на "FESTA DEL CINEMA DI ROMA" през месец октомври 2019 г в Рим, където Димитър ще има възможността да се срещне с много световни звезди и да се потопи в атмосферата на голямото кино. Номинацията му бе връчена от заместник министъра на културата Румен Димитров, и един от верните приятелите на Фондацията - уважавания меценат и издател госпожа Диляна Русева, от името на най-новия партньор на фондацията VIVACOM.

Останалите номинирани получиха подкрепа и специални награди:

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк бе връчена по традиция от главния изпълнителен директор и председател на УС - банкера Левон Хампарцумян, който е и почетен член на фондацията. Красивата стъклена пластика получи художникът и визуален артист Деница Боева, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство "УниКредит Студио". Номинацията на Дени бе връчена от Тим Курт - изпълнителен директор на АУРУБИС БЪЛГАРИЯ - водещият немски инвеститор у нас, основен партньор на Фондацията и едно от знаковите лица на БНТ- Георги Любенов, който е част от приятелския кръг на Фондацията и един от водещите на Церемонията през годините. Деница получи и специална награда от Нина Мирчева - собственик на галерия и арт депо "Червената Точка" , както и финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години цени младите художници на Фондацията.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Театралният режисьор Петър Денчев получи номинацията си от президента и почетен член на Фондация "Стоян Камбарев" Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова, които се обърнаха с изключително топли думи към всички млади таланти, оценявайки сериозната работа на Фондацията. Първата специална награда за Петър дойде от кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, а именно реализация на спектакъл на сцената на общински театър "Възраждане" през следващия театрален сезон. Кметът сподели, че за нея най-ценното в мисията на Фондацията е, че осъществява конкретни творчески проекти на младите таланти. Младият творец бе изненадан и от новината, че Фондация "Стоян Камбарев" се ангажира с официалната премиера и промоция на следващата му книга.

Сред номинираните тази година бе и едва 15-годишната виртуозна перкусионистка Сара Чакърова, чиято номинация бе връчена от Емил Кайкамджозов - изпълнителен директор на лидера в българския морски транспорт и логистика Бон Марин Холдинг - генерален партньор на събитието за трета поредна година. Специалните награди на талантливата Сара бяха обявени от дивата на българската поп музика - неповторимата Мария Илиева и световно признатия диригент - явлението Йордан Камджалов. Маестро Камджалов обяви, че Сара Чакърова ще вземе участие в грандиозен съвместен проект на Фондация "Стоян Камбарев" и Фондация "Йордан Камджалов". Водещият Ники Кънчев сюрпризира Сара с участие в концерт с камерен ансамбъл "Софийски солисти", по официална покана на диригента проф. Пламен Джуров. Гостите на церемонията имаха възможността да видят на живо таланта на младата перкусионистка, която се изяви с вдъхновяващо изпълнение.

Петата номинация за полет в изкуството бе връчена на оператора Теодор Фичев. Той получи плакета и грамотата си от очарователната Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер Енекод АД - основен партньор на Фондация "Стоян Камбарев" за втора поредна година и човекът-култура- медийния експерт и един от създателите на Фондацията проф. д-р Георги Лозанов. Специална награда Фичев получи и от американския продуцент Фил Рот от UFO Film and Television Studios, който за поредна година подкрепи младите български кинаджии на Фондацията и обяви, че Теодор Фичев получават безвъзмездно два снимачни дни с ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио. Черешката на изненадите за младия оператор дойде от почетния гост на Фондацията - легендарния Освалдо де Сантис, 33 години президент на Туенти Сенчъри Фокс Италия, който във своята впечатляваща кариера е работил върху филми като "Титаник", "Аватар", "Междузвездни войни", "Ледена епоха" и много други кино шедьоври. Господин Де Сантис зарадва Теодор с уникална възможност да стане член на Италианското кинематографично дружество и да получи шанса за стаж при някои от големите световни оператори и режисьори, изцяло на разноски на Чинечита и Фондацията.

Петър Денчев и Йорданка Фандъкова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на Церемонията, луксозни смартфони и таблети от VIVACOM, високотехнологични подаръци от БонМарин, тридневни творчески уъркшопи на топ дестинации, предоставени от Прайм Дивелъпмънт, подаръци от Уилкинсън СУОРД, Технополис, Катаржина Естейт, МЕРСИ, ядки Rois и медийните партньори на Фондацията - списанията EVA, АРТизанин и двуезичното ELYSIUM!

На незабравимото събитие присъстваха стотици гости, партньори и приятели на фондация "Стоян Камбарев". Сред официалните лица, освен президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, в компания на очарователните си съпруги, бяха вицепремиерът Красимир Каракачанов, заместник министъра на културата Румен Димитров, кметът на град София Йорданка Фандъкова, НЦВ княгиня Мириам де Унгрия, НВ принцът на Гана Кофи Уилямс, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, семейство Спас и Диляна Русеви, банкерката Виолина Маринова, представители на международни мисии, както и много други популярни личности от културния и обществения ни живот, като Марта Вачкова, кино режисьорът Милко Лазаров, Кристина и Михаил Белчеви, Наталия Гуркова, адвокат Анна Попова, бизнесмените Звезделин Протопопов и Мирослав Николов, Весела Барбукова много други.

По време на официалната церемония се проведе благотворителен търг с водещ мецената и приятел на фондацията Игор Марковски. Сред експонантите бяха картини на младите художници на Фондацията, предварително откупени от нея. Сред най-актвните участници в търга бяха бизнесмена Драгомир Трухчев и госпожа Нели Симеонова от партньора на Фондацията VIP Security, както и адвокат Биляна Тончева и Елена Андерсон от новата телевизия БЪЛГАРЕ. НВЦ княгиня Мириам де Унгрия предостави за благородната кауза на Фондацията златно бижу от своята дизайнерска колекция, което бе закупено при оспорвано наддаване от госпожа Нели Беширова. Събраните средства от откупки ще се използват за осъществяване на новите проекти на талантите на Фондация "Стоян Камбарев".

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" и Награда за кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата, заедно с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ "13 века България", VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници "Неделя", DEVIN, Merci, ядки Rois VolkVision, New Events Vision, VIP Security, Активист 38 и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата бе София Борисова. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Основни медийни партньори на Фондация "Стоян Камбарев" и на събитието са БНТ, Дарик радио, DIR.bg, Code Fashion TV, Impressio.dir.bg, Shash.bg, Epicenter.bg, вестник "24 часа" и списанията EVA, GRAZIA, и АРТизанин.