Испанският комик Хуан Хоя Борха, станал известен като "кикотещия се испанец", почина на 65 години в болница в родния си град Севиля, съобщи ДПА.

"Беше много блед, направиха му няколко изследвания и след тях сърцето му спря в сряда. Не беше коронавирус, той вече беше ваксиниран", каза пред ДПА близкият му приятел Франсиско Белтран.

През март Борха благодари на феновете си за организираната кампания за събиране на средства да му се купи електрически скутер, за да се придвижва, тъй като единият му крак е бил ампутиран.

Хоя беше прочут с кикота си, който беше използван в множество клипове в интернет. В родината си Хоя участва в телевизионни предавания от 2000 г. Но се прочу по света през 2014 г. след пoрeдицa oт мeмета, бaзирaни нa тeлeвизиoннo интeрвю oт 2007 г., след като клипът от негова тв изява бе разпространен в интернет. Във видеото той разказва как, докато работел като помощник готвач, накиснал тигани за паеля в морето, но през нощта вълна ги отнесла и на сутринта открил само един от тях. Комикът и водещият се заливат от смях.

Видеото е гледано милиони пъти и впоследствие преработено и приложено в различни други клипове в различни страни със съвсем други текстове, целящи основно осмиване на политици или компании.