Един много щастлив (и богат) фен на класиката от 1982 г. "Извънземното" си тръгна с част от филмовата история, съобщава "Дейли Мейл".

Оригиналният мехатронен модел на E.T. беше предложен на търг на събитието "Icons and Idols" на "Julien's Auctions" през уикенда. Създаден от Карло Рамбалди, известен като "Бащата на E.T.", моделът се смята за "инженерен шедьовър". Беше продаден за 2,56 милиона долара, според аукционната къща.

Редица други артикули от класиката на Стивън Спилбърг също бяха продадени, включително велосипед BMX, използван от актьора Робърт Кардоза на снимачната площадка.

Embed from Getty Images

Мехатронният модел "герой №1" се очакваше да донесе между 2,5 и 3 милиона долара, когато първоначално беше обявен от Julien's през ноември.

E.T. тръгва по кината през юни 1982 г. и се превърна в най-касовия филм за всички времена, рекорд, който държа 11 години, преди да бъде заменен от друг блокбастър на Спилбърг - "Джурасик парк" от 1993 г.

Филмът също спечели девет номинации за Оскар и спечели пет Оскара, включително за най-добри визуални ефекти.

Той беше добавен към Националния филмов регистър на Съединените щати през 1994 г. и беше излъчен отново по кината през август, за да отпразнува своята 40-та годишнина.