Дългоочакваното продължение на филма "Аватар" получи похвали от филмовите критици, които казаха, че отново са останали възхитени от визуалното майсторство на режисьора Джеймс Камерън, предаде Ройтерс.

"Аватар: Природата на водата" тръгва по кината в петък, 13 години след като първият филм изуми публиката с новаторска 3D технология и се превърна в най-касовата продукция на всички времена с 2,9 милиарда долара от продажба на билети.

Продължението предлага по-усъвършенствани 3D изображения, показващи водни същества на тучната луна Пандора.

Хайди Клум

Снимка: БТА

До вторник следобед 85 процента от сто и седемте отзива, събрани на сайта "Ротън томатоус" (Rotten Tomatoes), приветстваха новия филм.

"Аватар: Природата на водата" е зашеметяващо визуално пиршество, което си струва трите часа и 12 минути", пише Ричард Ропър от "Чикаго сън-таймс".

Не липсват и похвали за историята на високия син народ На'ви, който е принуден да избяга от гората в океана.

"Триизмерните специални ефекти са все така изключителни, но сценарият този път е по-добър, като сюжетът е по-емоционално ангажиращ, отколкото в оригинала", казва Ранди Майерс от "Сан Хосе мъркюри нюз".

Виктория Модеста

Снимка: БТА

Лия Грийнблат от "Ентъртейнмънт уикли" нарича филма "прецизно изграждане на света, по-изумително и завладяващо от всичко, което някога сме виждали на екран".

Джовани Рибизи

Снимка: БТА

Големият въпрос, който занимава Холивуд, е дали "Аватар: Природата на водата" ще успее да си възвърне огромните производствени и маркетингови разходи. Камерън заяви пред списание Джи Кю (GQ), че филмът ще трябва да спечели 2 милиарда долара, за да излезе на печалба.

Шон Робинс, главен анализатор в Бокс Офис Про (Box Office Pro), прогнозира, че "Аватар: Природата на водата" ще реализира най-малко 150 милиона долара от продажба на билети през първия си уикенд на голям екран в САЩ и Канада.

Сигорни Уивър

Снимка: БТА

Не всички филмови критици са впечатлени от "Аватар: Природата на водата". Някои възразяват срещу дългото времетраене или казват, че не са били привлечени от историята.

"Докато гледате филма, се чувствате, сякаш сте подложени на водно мъчение с тюркоазен цимент", казва Роби Колин от "Дейли телеграф".