Германската индъстриъл метъл група Rammstein беше разкритикувана заради промоционално видео за новия си сингъл "Deutschland".

Клипът с продължителност 35 секунди показва членовете на бандата, облечени като затворници в концентрационен лагер и изправени на бесилка.

Еврейски и други организации определиха видеото като безвкусно и неприемливо. Феликс Клайн, пълномощник на федералното правителство за борбата срещу антисемитизма, на свой ред заяви за в. "Билд", че групата е преминала "всякакви граници". Клайн нарече промоционалния клип "безвкусна експлоатация на артистичната свобода".

"Който злоупотребява с Холокоста за маркетингови цели, действа по срамен и неморален начин", заяви председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер.

Неговата критика се повтаря от израелското външно министерство.

"Този клип на Rammstein, който използва Холокоста за рекламни цели, е срамен и пошъл", каза говорителят на министерството Емануел Нахшон. "Ние се присъединяваме към множеството гласове, призоваващи за незабавното му отстраняване."

Провокативните образи и текстове на групата от дълго време предизвикват обвинения, че насърчават крайно десния национализъм, което бандата отхвърля.

За един от предишните си музикални клипове, Rammstein използва клипове от филма на нацистката пропаганда на Лени Рифенщал за олимпийските игри от 1936 година.

Карл Фрелер, консервативен немски законодател, който ръководи фондация, управляваща военни паметници в провинция Бавария, покани групата да посети мястото на концентрационния лагер Дахау, където са загинали десетки хиляди хора.

"Страданието и нечовешкият Холокост не трябва да се използват за рекламни цели или привличане на реклами, за да се популяризира един продукт, независимо от това какво е", коментира германската информационна агенция ДПА.

От Rammstein и звукозаписната им компания са отказали да коментират изказванията относно видеото, чието послание остава неясно.