Драматичната комедия "Coda: Дете на глухи родители" спечели наградата за най-добър филм на 94-ата церемония за наградите "Оскар", но тя е обсъждана най-много плесницата, която лауреатът за най-добър актьор Уил Смит зашлеви на комика Крис Рок на сцената заради обидна реплика за жена му.

Уил Смит е едва петият чернокож с наградата за най-добър актьор за "Методът Уилямс" и четвъртият от 2000 г. Първи е Сидни Поатие през 1963 г. за "Полски лилии", следван от Дензъл Уошингтън за "Тренировъчен ден" (2001), Джейми Фокс за "Рей" (2004), Форест Уитакър за "Последният крал на Шотландия" (2006) и сега Смит. Той е една от причините за протестите за "твърде белите оскари", след като систематично е пренебрегван от Американската академия за киноизкуство и наука, макар и преди това е номиниран за "Оскар" два пъти - за "Преследване на щастието" и "Али". През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация - за ролята си в "Шампионът". Уил Смит надделя за наградата над Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет". За Уошингтън това беше десета номинация за "Оскар" - рекордна за чернокож актьор.

Embed from Getty Images

"Coda: Дете на глухи родители" е третата продукция, режисирана от жена - Шан Хедър, с награда "Оскар" за най-добър филм. Предишните са "Земя на номади" на Клои Чжао от миналата година и "Войната е опиат" на Катрин Бигълоу преди 12 години.

Embed from Getty Images

Хедър спечели също наградата за най-добър адаптиран сценарий, но дори не беше номинирана за най-добър режисьор. "Дете на глухи родители" е третият филм от десет години, който печели "Оскар" без режисьорът му да е номиниран за награда "Оскар". Такъв беше случаят с "Арго" на Бен Афлек 2012 г. и "Зелената книга" на Питър Фарели 2018 г. Преди това се е случвало само с "Крила" на Уилям Уелман (1928 г.), "Гранд Хотел" на Едмънд Гулдинг 1932 и "Да возиш Мис Дейзи" (1980 г.) на Брус Бересфорд. Неизвестно по каква причина тенденцията се ускорява. 

Embed from Getty Images

Наградата за оригинален сценарий спечели Кенет Брана за "Белфаст". Това е първият му "Оскар" след пет предишни номинации и още три тази година. Интересното е, че всички осем номинации на Брана са в различни категории - рекорд в историята на наградите "Оскар". Той е номиниран за най-добър филм, режисьор (два пъти), актьор - водеща и поддържаща роля, сценарий - оригинален и адаптиран, късометражен игрален филм.

Embed from Getty Images

Новозеландката Джейн Кемпиън очаквано спечели "Оскар" за най-добър режисьор за работата си над мрачния уестърн "Силата на кучето". Тя е единствената жена, номинирана два пъти в по традиция доминираната от мъже режисьорска категория. Първата й номинация е за драмата "Пианото" (1993). На церемонията през 1994 г. новозеландката губи не от кого да е, а от Стивън Спилбърг, който печели за "Списъкът на Шиндлер". Тогава тя се задоволява с приза за най-добър оригинален сценарий. По ирония на съдбата Джейн Кемпиън тази година успя да "отвърне на удара", надделявайки над Спилбърг, който се съревноваваше със своя римейк на мюзикъла "Уестсайдска история".

Джейн Кемпиън е едва третата жена в 94-годишната история на "Оскар"-ите с награда за най-добър режисьор след Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" и Клои Чжао за "Земя на номади". Тази година е втората поредна, в която жена печели режисьорския приз след миналогодишния триумф на Клои Чжао.

Embed from Getty Images

Джесика Частейн спечели наградата "Оскар" за най-добра актриса за ролята в "Очите на Тами Фей". Тя получава първата си номинация за награда на Американската кино академия за филма "Южнячки" от 2012 г. Сега тя е петата от актьорския му състав с "Оскар". Преди нея това постигнаха Оливия Спенсър ("Южнячки"), Ема Стоун ("La La Land"), Вайола Дейвис ("Огради"), Алисън Джени - за "Аз , Тоня".

Трой Коцур стана първият нечуващ актьор, удостоен с "Оскар" - за поддържаща мъжка роля в "CODA: Дете на глухи родители". Единственият друг глух човек, който е печелил "Оскар", е актрисата Марли Матлин, която също е от актьорския състав на "CODA: Дете на глухи родители". Матлин триумфира с наградата на киноакадемията за най-добра актриса за ролята си в романтичната драма от 1986 г. "Деца, забравени от Бога".

Ханс Цимер спечели наградата на американската кино академия за оригинална музика за "Дюн" и постави рекорд за най-дълга пауза между първи и втори "Оскар" за композитор. Първият е отпреди 27 години за "Цар Лъв". Предишният рекордьор в тази категория беше покойният Хенри Манчини. Първият му "Оскар" е от 1961 г. за "Закуска в Тифани", а вторият след 21 години за "Виктор/Виктория" (1982 г.)

Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл спечелиха наградата "Оскар" за най-добра оригинална песен от филм и така попречиха на Даян Уорън да получи първия си "Оскар" от 13-атата номинация. Били Айлиш е записала песента, преди да навърши 18 години. Затова тя официално е най-младият записващ музикант, работил върху тематична песен за филм от поредицата "Джеймс Бонд".

Най-много награди "Оскар" тази година спечели научната фантастика "Дюн" - шест. Рекордът от 11 обаче принадлежи на три филма - "Бен-Хур" (1959) , "Титаник" (1997), "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003), който побеждава във всички категории, в които е номиниран.