Търсачката Бинг на "Майкрософт" прогнозира, че "Рома" на режисьора Алфонсо Куарон ще спечели Оскара за най-добър филм на церемонията в неделя, съобщи Контактмюзик. Бинг ползва алгоритъм, за да предскаже победителите. Той дава 23 процента вероятност заснетият от Куарон филм на Нетфликс с участието Ялица Апарисио да спечели позлатената статуетка. "Рома" е също претендент да спечели отличието за най-добър режисьор. Според алгоритъма, вероятността да победи в тази категория е 79 процента.

Всички рокли от Оскарите >>

Партитата >>

Победителите >>

Бинг освен това прогнозира, че "Рома" ще спечели най-много Оскари, защото е основен претендент в 4 категории - за най-добър филм (23 процента вероятност), най-добър режисьор (79 процента), най-добър чуждоезичен филм (83 процента) и операторско майсторство (51 процента).

Прогнозира се също, че "Фаворитката" на Йоргос Лантимос ще спечели три награди Оскар - за оригинален сценарий (35 процента вероятност), костюми (32 процента) и сценография (36 процента).

Шансът превъплъщението на Реми Малик в образа на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия" да му донесе Оскар за най-добър актьор пък е 42 процента. Глен Клоуз е основен претендент за приза за най-добра актриса за ролята си в "Съпругата" - вероятността да спечели надпреварата в тази категория е 34 процента. Клоуз е следвана от спечелилата "Златен глобус" за най-добра актриса в мюзикъл или комедия Оливия Колман, за която вероятността да го стори е 32 процента. Колман е звезда от "Фаворитката".

"Shallow" на Лейди Гага и Брадли Купър от филма "Роди се звезда" стана хит в чартовете и шансът да спечели Оскара за най-добра оригинална песен е 73 процента. "All the Stars" на Кендрик Ламар и Сиза от "Черната пантера" е на второ място с едва 10 процента шанс да победи в тази категория.