Уорън Бийти и Фей Дънауей за втора поредна година представиха приза за "Най-добър филм", след като през 2017-а актьорът обърка печелившото заглавие. Категорията бе спечелена от "Формата на водата" на Гилермо дел Торо, който лично провери плика с победителя. Той се просълзи, когато по-рано му бе връчена и наградата за "Режисура".

Вижте снимки >>
Роклите >>

Легендата Гари Олдман спечели първия си Оскар като Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час". Той триумфира с наградата "Актьор в главна роля", връчена му от иконите Джейн Фонда и Хелън Мирън. През 2011 г. Олдман имаше номинация в същата категория за "Дама, поп, асо, шпионин".

Джоди Фостър се появи с патерици на сцената и на шега обвини за състоянието си Мерил Стрийп. Тя и Дженифър Лорънс връчиха наградата в категорията "Актриса в главна роля" на Франсис Макдорманд, която спечели втори Оскар с изпълнението си в "Три билборда извън града". Първият бе за ролята й във "Фарго".

"Три билборда извън града" донесе Оскар и на Сам Рокуел за "Актьор в поддържаща роля".

Алисън Джени, позната от комедийния сериал "Мама" бе отличена като "Актриса в поддържаща роля" за участието си в "Аз, Тоня". Тя направи хеттрик, печелейки още призовете "Златен глобус" и БАФТА.

Наградите за "Адаптиран сценарий" и "Оригинален сценарий" отидоха съответно при "Призови ме с твоето име" и "Бягай!". Призът за "Операторско майсторство" бе спечелен от британеца Роджър Дийкинс за "Блейд Рънър 2049".

Чилийска драма за транссексуална "Фантастична жена" пък бе наградена с Оскар за "Чуждоезичен филм".

Най-добра анимация стана "Тайната на Коко". Филмът спечели и наградата за песен с мелодичната "Remember Me". За "Късометражна анимация" бе отличен "Скъпи баскетбол", който донесе Оскар на развълнуваната баскетболна звезда Коби Брайънт.

Епичната драма "Дюнкерк" получи наградите за "Звуков мишунг" и "Звуков монтаж". "Най-мрачният час" бе признат в категория "Грим и прически", а филмът "Призрачна нишка" спечели приза за "Костюми". "Блейд Рънър 2049" победи в категорията "Визуални ефекти".

"Мълчаливото дете" и "Раят е задръстване на междущатска магистрала 405" спечелиха наградите съответно за "Късометражен игрален филм" и "Късометражен документален филм". В категорията "Пълнометражен документален филм" бе отличена лентата, посветена на допинга в руския спорт - "Икар".

Водещ на церемонията бе Джими Кимел, който обяви награда за най-кратката реч на победител. Марк Бриджис успя да благодари за Оскара си в категория "Костюми" за около 30 секунди и яхна подарения му от Кимел джет с Хелън Мирън.