Руската телевизия НТВ подготвя свой сериал за аварията в АЕЦ "Чернобил", пишат местни медии.

Според режисьора му Алексей Мурадов продукцията на НВО, която се радва на огромен успех в световен мащаб, била неточна и повърхностна. Мурадов определя разказаната история като много добра, но в същото време твърди, че тя не е пълна. Той определя подхода към темата като "предубеден и повърхностен", пише bTV .

"Героите са неточни, защото създателите на сериала просто не са живели в контекста на СССР. Руските герои са много по-сложни и интересни", смята Мурадов. Той коментира и едни от малкото критики към сериала, които засягат диалозите и превода от руски на английски език.

По думите на Мурадов е невъзможно правилните диалози да бъдат предадени на език различен от руския. Той говори и за други особености: "Ние не се обръщаме един към друг с пълни имена - Юджийн, Александър, и на създателите на сериала на НВО им е трудно да си представят, че Шура, Саша и Саня са един и същи човек", коментира той.

Руският режисьор работи по сериал за НТВ, посветен именно на аварията в АЕЦ "Чернобил", но в него е включена и една различна гледна точка към причините за аварията. В основата е история как подполковникът на военното контраразузнаване Андрей Николаев открива служител на ЦРУ на територията на Припят.

Подобни истории за западен саботаж се тиражират от властите в първите дни след аварията в Чернобил. Мурадов потвърждава, че има такава история, но самият филм не бил само за това. По думите му ядрените електроцентрали, където и да се намират те по света, представляват интерес за всички разузнавателни служби. За продукцията на руският "Чернобил" се знае от миналото лято и би трябвало да се излъчи в началото на новия телевизионен сезон през есента.