Седем британски града бяха избрани за финалисти в надпреварата за домакин на следващия конкурс за песен "Евровизия 2023", предаде телевизия ВВС.

Обединеното кралство ще приеме проявата в пределите си догодина, замествайки тазгодишния победител Украйна, представен от формацията "Оркестър Калуш". Страната не може да организира музикалния форум заради руската инвазия.

От двайсетте населени места, проявили интерес да подслонят емблематичното съревнование, бяха избрани Бирмингам, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд. Градове като Лондон или Белфаст (Северна Ирландия) бяха изключени.

Очаква се окончателното решение да бъде оповестено през есента.

"Евровизия" не се е провеждала в рамките на Острова от 1998 г., когато за последно се състои в Бирмингам. Това е осмият път, в който фестивалът се осъществява в кралството.

Снимка: АР/БТА

През юни Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че проявата не може да бъде организирана в Украйна заради руската инвазия в страната. Тогава беше оповестено, че се водят преговори с ВВС за домакинството ѝ във Великобритания, която зае второто място в тазгодишния конкурс.

Украйна първоначално осъди решението да се оттегли от домакинството на следващото издание, призовавайки за допълнителни преговори. Великобритания от своя страна изрази нежелание да лиши Украйна от събитието, което се следи от десетки милиони фенове на поп музиката и блясъка.

На 25 юли беше обявено споразумение между ЕСРТ и британското правителство за провеждане на конкурса от ВВС във версия, звездата на която ще бъде Украйна.

Снимка: Getty Images

Говорител на британското правителство тогава заяви, че премиерът в оставка Борис Джонсън е на мнение, че Украйна трябва да бъде домакин на Евровизия и че са били разгледани "всички варианти" за това, но без успех.

"Всички ние обаче сме уверени, че ВВС и държавата ни ще направят всичко възможно, за да гарантират, че събитието ще отдаде почит към страната, народа и творчеството на Украйна", каза той.

Според ВВС конкурсът ще даде голяма тласък на "културата и наследството на Украйна", предава БТА. Британската корпорация, която излъчва "Евровизия" от 1956 г., скоро след това започна процес по избор на града домакин на конкурса.

Украинската група "Оркестър Калуш" спечели тазгодишния конкурс, домакин на който беше Италия. Британският участник Сам Райдър зае второто място в надпреварата, организирана в Торино.

Снимка: АР/БТА