В Съвета за електронни медии са постъпили сигнали във връзка с участието на рап певеца Ванко 1 в риалити предаването VIP Brother.

Пред Dir.bg Виржиния Савова от медийния регулатор потвърди наличието на сигнали срещу рапъра, но отказа допълнителна информация за броя на сигналите и хода на проверката.

Председателят на СЕМ София Владимирова е потвърдила пред "Дневник" по-рано днес, че СЕМ ще разгледа всички постъпили сигнали, като ще се концентрира върху участието на Ванко 1 в риалити формата, но няма да разглежда изказванията на рап изпълнителя, направени в къщата.

Вчера сайтът "Мама Нинджа" публикува отворено писмо от клуб "Не си сам(а)", който е самоорганизирана общност от жени, обединени за оказване на дискретна взаимопомощ срещу насилието от позицията на бивши и настоящи жертви на насилие, адресиран до "Нова телевизия", СЕМ, продуцентите на предаването и широката общественост. В него от Клуба подчертават, че в "прайм тайм в национален ефир шоково е героизиран като VIP (много важна личност), доказан международен престъпник, с противозаконна дейност в България, Франция, Белгия, Испания."

В писмото се казва още:

"Не искаме и не можем да представляваме всички жени, станали жертва на дейността на Иван Главчев. Но можем да се поставим на мястото на всяка една от тях, застанала пред телевизионния екран, за да бъде зашлевена от предоставената му на всеослушание трибуна за изразяване на "VIP" мнение срещу няколко хиляди лева хонорар за това какво е мястото на жените в обществото!

Настояваме престъпният статут на лицето Иван Главчев да бъде изрично и широко огласен, а националният ефир да се явява неизменно пространство за критично разобличаване на насилниците, не тяхна високоплатена трибуна!"

През 2003 г. Иван Главчев бе задържан и обвинен за сводничество, организиран престъпен трафик на жени и незаконно притежание на оръжие. Той бе осъден на 12 години затвор, но заради прословутата поправка на чл. 155 от Наказателния кодекс, с която драстично бяха намалени наказанията за сводничество, Ванко 1 излежа едва половината от присъдата си.

Поправката стана известна като "Ванко 1", а скандалът бе наречен от тогавашния председател на Народното събрание Георги Пирински - "парламентарен гаф на 2006 г".

Името Ванко 1 започва да добива популярност през 1999 г., когато заедно с Мишо Шамара записват няколко песни и издават албум, който носи името "Голямата Комбина". Дебютната песен на Ванко 1 е "Майна, майна", клипът е заснет в Париж. Малко след това излиза и песента "Все още съм замесен". Клипът е сниман в Доминиканската република, заедно с клипа на песента "Всички палавници" - продължение на "Все още съм замесен". Това изстрелва Ванко 1 по всички топ класации, превръщайки го в една от новите звезди на българската рап сцена.