На церемонията той заведе съпругата си Катрин Зита-Джоунс и двете им деца - 14-годишния Дилън и 12-годишната Карис.

Вижте снимки >>

Призът му беше връчен от министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на специална церемония в Йерусалим, домакин на която беше прочутият американски комик и телевизионен водещ Джей Лено, съобщи Контактмюзик.

Отличието "Генезис" е в размер на 1 милион долара, но анонимен дарител е прибавил към сумата още 1 милион долара, отбелязват от БТА.

70-годишният Майкъл Дъглас ще дари средствата на няколко от предпочитаните си еврейски организации. Когато научава, че е избран да получи наградата "Генезис", известна като "израелски Нобел", Дъглас изтъква малък проблем - според строгия религиозен закон той не е евреин. Неговият баща - легендарният актьор Кърк Дъглас, е от еврейски произход, но майка му не е еврейка. Въпреки това Майкъл Дъглас беше почетен подобаващо на церемонията.

Миналата година семейството посети Израел за ритуала бар мицва на Дилън Дъглас. Именно тогава баща му се вдъхнови да се върне към еврейските си корени и да прегърне юдаизма.

На церемонията по връчването на наградата "Генезис" Майкъл Дъглас освен като поддръжник на еврейската кауза, беше почетен и като успешен актьор, активист за мир и борец за ядрено разоръжаване.

Показан беше и видео запис с участието на близките приятели на Дъглас - Дани де Вито и Барбра Стрейзанд, и на баща му Кърк Дъглас.