За сериала "Властелинът на пръстените: Пръстените на властта" казват, че е най-скъпият в света. Според продуцентите от "Amazon" обаче бюджетът от 1 милиард долара за поредицата, чиято премиера се състоя в Лос Анджелис в присъствието на главния изпълнителен директор Джеф Безос, е "изгодна сделка".

Поредицата, която ще стартира на 2 септември по платформата "Amazon Prime Video", е смятана за лична мания на мултимилиардера Безос - основател на популярния сайт за онлайн търговия, който се насочи към стрийминга.

Амбициозната адаптация на вселената, създадена от Дж. Р. Р. Толкин в неговите романи, започна, когато преди пет години компанията на най-богатия човек на планетата закупи правата от наследниците на британския писател за 250 милиона долара.

Сериалът ще има пет сезона, всеки от които с продължителност десет часа.

На премиерата, състояла се по-рано през седмицата, Джеф Безос се присъедини към звездите и продуцентите на шоуто в студиата "Кълвър" в Лос Анджелис, където бяха прожектирани първите два епизода преди грандиозно шоу с десетки светещи дронове.

Джеф Брезос и Лорън Санчес на премиерата на сериала

Снимка: АР/БТА

Продуцентката Линдзи Уебър заяви, че бюджетът от 1 милиард долара може и да е закачлива тема за обсъждане, но хората ще видят, че "парите наистина са на екрана".

Зашеметяващата цена на продукцията се обяснява с "изграждането на пет сезона", каза тя, преминавайки по червения килим.

"Ако погледнете колко струва заснемането на игрален филм, в сравнение с него това е наистина изгодна сделка", добави Уебър, имайки предвид високобюджетните блокбастъри на най-престижните холивудски студиа.

Действието във "Властелинът на пръстените: Пръстените на властта" се развива 4000 години преди филмовата трилогия на Питър Джаксън и оригиналните книги - по време на Втора епоха, измислен исторически период от вселената на Толкин, за който писателят е дал сравнително малко подробности.

Актьорският състав, застанал пред камера, е относително непознат в световен мащаб, предава БТА. Морфид Кларк и Робърт Арамайо играят младите версии на Галадриел и Елронд - персонажи, които феновете добре познават от филмовата трилогия "Властелинът на пръстените".

"Това е епична приключенска история с универсални теми, в която са вложени труд и любов. Всички работихме много, много упорито по нея и се надявам хората да я харесат", коментира Робърт Арамайо на премиерите в Лос Анджелис.