Директорът на фестивала Дариана Генова обясни, че в “Златният Орфей” ще има конкурс за нова българска песен, но няма да има конкурс за нови български изпълнители. Акцентът на форума ще е 50-годишнината от първото издание на фестивала, уважение към творците.

Райчин Генов от организационния екип добави, че кандидатстването за нова българска песен е приключило на 10 юли. След това селекционна комисия е подбрала 25 песни.

Фестивалът ще се проведе от 31 август до 2 септември в Слънчев бряг.

Генова обясни, че в курорта се изгражда голяма покрита концертна зала с много къщички около нея, с надеждата, че след като Слънчев бряг толкова осъзнато си иска фестивала, там ще бъде построена зала, която ще се използва не само от “Златният Орфей”, а от всички творци в България. По думите й, това от своя страна ще позволи в курортното селище да се настани една съвсем различна – културна атмосфера.

"Златния Орфей" се провежда в периода 1965-1999 г. Той възниква като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете" на курортния комплекс Слънчев бряг. От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни.

Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на „Слънчев бряг“. Дълго време това е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от Международната организация на музикалните фестивали (FIDOF).