Руската публика в "Болшой театър" аплодира вчера цели 15 минути балетната трупа на Софийската опера и балет, които показаха спектакъла "Корсар" по хореография на Елдар Алиев - световноизвестния балетист, хореограф и педагог и Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.

Още по време на спектакъла най-взискателните зрители не сдържаха аплаузите и виковете "Браво". При всяко излизане на примите Марта Петкова и Боряна Петрова зрителите ги аплодираха предварително. Главният действащ герой в спектакъла Конрад-корсар, изпълняван от Никола Хаджитанев, трайно спечели симпатиите на руската публика, която не остана безразлична и към комичния образ в сюжета Сеид-паша, изпълнен от Трифон Митев. В края на първото действие, по време на антракта в кулоарите се коментираха впечатляващата сценография, декорите и великолепните костюми на танцьорите. Съвкупността от тези нюанси безспорно формираха цялостното представяне на спектакъла. Не на последно място бе и възприемането на самата музика изпълнена от оркестъра с диригент Борис Спасов, който е възпитаник на "Болшой театър".

Балетът "Корсар" от Адолф Адам е един от най-известните класически балети. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е отново на Елдар Алиев с използване на фрагменти от първоначалната хореография на Мариус Петипа. Алиев е и художник по осветлението на оригиналната и динамична версия на творбата, която се прие прекрасно от руската публика.

"Много ми хареса спектакъла. Българските изпълнители показаха една чиста класика с прецизно изпълнена хореография и запазени елементи от Петипа. Чиста класика, на която човек може да се наслади. Великолепна сценография и костюми. Истинска наслада за окото. Впечатлена съм от точността на движенията и пълния синхрон при груповите партии. Наистина впечатляващо! Ние сме виждали различни версии на "Корсар". Тази постановка е най-близка до първоначалната на Мариус Петипа, а в същото време е разнообразена и много по-динамична, за което заслугата е на Елдар Алиев. Имате и прекрасни солисти, които бяха щедро възнаградени с аплодисменти. Показахте наистина това, с което балета на Софийската опера може да се гордее. Българският балет надмина нашите очаквания!," каза Наталия Викторова, кадър на московската консерватория и дългогодишен редактор в музикалната редакция на радиото.

Своето възхищение от видяното сподели и българския посланик в Москва г-н Бойко Коцев. "В интерес на истината бях малко притеснен преди представлението, тъй като артистите ни излизат на най-добрата сцена в страната с най-добър балет в света. Това, което видях е действително много достойно. Гордея се с това, което ръководителите на българската балетна школа към Софийската опера и балет са успели да съхранят и да развият. Радвам се, че след много дълго прекъсване нашият балет е отново на руската сцена и показа какво може. Искрено се надявам, че това е само едно начало за бъдещето сътрудничество между балетните школи на Русия и България", каза за БТА посланик Бойко Коцев.