След дълга пауза, тази есен любимото на мнозина шоу "Стани богат" се завръща на малкия екран, но по bTV. По-рано днес от телевизията направиха официално изявление, че емблематичната игра, която навършва цели 20 години от първото си излъчване у нас, се мести в техния ефир, където ще предложи на зрителите си ново и обогатено съдържание с интересни участници, многообразие от емоции, динамична игра на знания, драматични ситуации и най-вече забавление и време за цялото семейство, в което всеки може да научи нещо ново.

От медията също така обявиха, че водещ на предаването ще бъде актьорът, заел мястото на Ники Кънчев през 2018 г., а именно Михаил Билалов, който отново ще влезе в ролята с присъщите му увереност, стабилност, обаяние и неподражаем стил на водене.

"Развълнувани сме, че имаме възможността да предложим на нашите зрители най-популярната телевизионна игра за знания в света - "Стани богат". Това уникално шоу - вечна класика и неизменен рейтингов фаворит - ще заеме достойното си място в програмната схема на bTV, с което не само откликваме на нуждата от качествено и обогатяващо аудиторията съдържание, но и правим поредна стъпка към утвърждаването на телевизията като дом на най-популярните и завладяващи световни формати в България", коментира Христо Хаджитанев, директор "Програма" в bTV Media Group.

Михаил Билалов

снимка: Тедд Георгиев

"Стани богат" е първият международен формат, реализиран у нас, и е версия на британския оригинал "Who Wants To Be A Millionaire". Той стартира на 12 май 2001 г. и бързо се налага като един от най-обичаните в българския ефир. През годините се развива непрестанно и днес е символ на качествено ТВ съдържание и гарантирано забавление чрез споделяне на знание. Освен класическата игра и голямата награда от 100 000 лв., в регламента ще има и нови елементи, които ще дадат допълнителна стойност и различно, съвременно лице на познатата игра.

"Стани богат" ненапразно е най-успешната тв игра в световен мащаб от появата си на 4 септември 1998 г. в Англия. Малцина знаят, че форматът, създаден от Дейвид Бригс, Майк Уайтхил и Стивън Найт първо е реализиран като радио игра. Телевизионната версия на шоуто е изключително популярна, защото изпитва интелектуалните качества на участниците си като същевременно запознава аудиторията с интересни факти. Нагледно това бе показано от режисьора Дани Бойл във филма му "Беднякът милионер" (2008г.), спечелил 8 награди "Оскар". В него на стола на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Мумбай, който успява да отговори на всички въпроси. Те според правилата на играта се усложняват с всяко следващо ниво дотолкова, че всеки победител в "Стани богат" става национално известен заради знанията си.

У нас "Стани богат" първоначално се излъчва в периода 2001 - 2008 г. по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев. От януари 2008 г. на предварителния кръг "Най-бързият печели" вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които се печелят, като голямата награда става 200 000 лева. Вкаран е и четвърти жокер - "Смяна на въпроса", който е достъпен след преминаването на първата сигурна сума. От 2009 г. този жокер е премахнат, а първата сигурна сума идва след два, а не пет въпроса. Последното издание се на предаването се излъчва през 2014 г.

Михаил Билалов

снимка: Тедд Георгиев

4 години по-късно то е възобновено с водещ Михаил Билалов, само че в ефира на БНТ 1, като се излъчва от 1 април и завършва на 14 юни 2019 г. В тази версия на предаването предварителният подбор в "Най-бързият печели" отпада и всички участници преминават директно към основната игра. Голямата награда отново е 100 000 лв., а нивата на сумите са свалени, като двете сигурни суми са 500 и 2500 лв. От есента на 2019 г. се излъчва всяка събота и неделя от 19:00 ч. от 14 септември 2019 г. и приключва на 26 януари 2020 г.