Да имаш възможността да работиш за хитов сериал като "Приятели" по време на разцвета му може да изглежда като мечтаната работа, но не с такива емоции е останала една от сценаристките му, Пати Лин.

"Разочарованието ми от бизнеса започна още след първата ми работа като сценарист, въпреки че за кратко имах положително преживяване в сериала "Freaks and Geeks". След него дойде и ангажиментът ми за "Приятели", пише в книгата си Лин.

В мемоарите си тя разказва за възходите и паденията си като телевизионен сценарист, разкривайки, че работата й в седмия сезон на "Приятели", който се излъчи в периода 2000-2001 г., е било едно от най-големите изпитания в кариерата й. По думите й, вълнението, което изпитала от срещата си с актьорския състав, бързо преминало в разочарование.

"Актьорите изглеждаха недоволни, че са приковани за едно вече поостаряло шоу, което видимо им е омръзнало. Те знаеха как да разсмеят зрителите, но ако не харесваха някоя шега, правеха всичко възможно да я омаловажат, знаейки, че ние ще я пренапишем. Дори създателите на "Приятели", Дейвид Крейн и Марта Кауфман, не се намесваха и не им казваха, че шегата е добра и актьорите трябва да дадат всичко от себе си и да я "продадат", споделя сценаристката.

Вижте кадри от сериала "Приятели" >>

За да угодят на звездите, сценаристите преработвали репликите, работейки до малките часове на нощта, въпреки че за всички било ясно, че оригиналните текстове били достатъчно добри.

"След направените промени, всички сядаха в апартамента на Моника и Чандлър и обсъждаха сценария. Това беше първата възможност на звездите да изразят мнението си, което те правеха доста ясно и гръмко. Рядко се случваше да споделят нещо положително по текста, но когато повдигаха въпроса за промяна на някоя реплика, не предлагаха никакви решения. Гледаха на себе си като на пазители на героите си, обяснявайки, че те никога не биха казали и направили това или онова. Разбира се, понякога забележките им бяха полезни, но като цяло тези срещи бяха изпълнени с агресия", допълва още Лин.

Сценаристката споделя, че всяко шоу, което върви толкова години, страда от оригинални идеи и запомнящи се реплики. Самата Дженифър Анистън, която се превъплъти образа на Рейчъл, откровено призна, че е била в сериозна дилема дали да се завърне за последния сезон. "Искаше ми се сериалът да приключи, когато хората все още ни обичаха. Освен това се питах какво повече бих могла да дам от себе си като Рейчъл", откровена е Анистън.

Снимка: Getty Images