Майя Виткова-Косев получи голямата награда за най-добър сценарий, носеща името на легендарния полски режисьор Кшищов Кешловски, на тържествена церемония в Югоизточноевропейския павилион в Кан, съобщиха от Националния филмов център.

Проектът "Африка" е подкрепен от Националния филмов център и беше селектиран в престижната програма за развитие на сценарий "Скриптийст", където се състезаваше за наградата с 10 от най-добрите сценарии от 7 източноевропейски държави.

"Африка" вече е представян на няколко копродукционни форума и получи висока оценка на Sundance Screenwriters Lab 2018.

За дванадесетте издания на "Скриптийст" за трети път български сценарист печели голямата награда, припомнят от БТА. През 2011 наградата получи "Лъжесвидетел" ("Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син") на Иглика Трифонова, а през 2015 - "Нанук" ("Ага") на Милко Лазаров.

Междувременно в рамките на Филмовия пазар по време на международния филмов фестивал в Кан 2018 директорът на Националния филмов център Жана Караиванова проведе кратка работна среща с министъра на културата на Франция г-жа Франсоаз Нисен и с президента на Френския филмов център г-жа Фредерик Бреден, на която бяха обсъдени перспективите пред българското кино.

Жана Караиванова участва в работен обяд с президента на ACE Producers Саймън Пери и директорите на балканските филмови центрове, в пленарното заседание на ЕFAD и Gender работната група, в конференцията на Европейската аудиовизуална обсерватория на тема "Международни копродукции", както на Балканските дни на копродукциите в сътрудничество с Филмовата комисия Рома-Лацио.

На българския щанд се провеждат десетки срещи с продуценти, фестивални селекционери и представители на филмови фондове и други професионалисти.

Българското участие на фестивала в Кан завършва на 18 май, когато в престижната зала "Люмиер" на Фестивалния дворец ще се състои премиерата на българската миноритарна копродукция "Дивата круша" на Нури Билге Джейлан. Филмът е в основната конкурсна селекция на фестивала и се състезава за "Златната палма".