Всички почитатели на Тери Пратчет знаем колко е трудно да се визуализира и съответно филмира неговия толкова пъстър, необятен, несравним, безподобен свят. Вярно, имаше и то съвсем наскоро супер сполучлива поредица - "Добри поличби", по книгата в съавторство с Нийл Геймън, а Геймън е сценарист на сериала. Блестяща актьорска игра и режисьорски решения.

Сега дойде и благата вест за пресъздаването на още една любима негова тема - Стражата. Едноименният сериал е наличен с всички 8 епизода по HBO GO. Много важният въпрос кой може да влезе в образа на Сам Ваймс, началникът на Градската Стража в Анкх-Морпорк, в която работят всякакви същества, би предизвикал дълги полемики, но кастингът е повече от точен. Може да се каже, че Ричард Дормър прави филма. Той е толкова шантав и необичаен, толкова Ваймс. Без да прекалява, Дормър играе на ръба на екшъна и гротеската, и изгражда много плътен и жив герой. Просто удоволствие да го наблюдаваш. Северноирландец по рождение, той е познат и с участието си в "Игра на тронове".

Ричард Дормър като Сам Ваймс

Снимка: HBO България

Фентъзито е вдъхновено от героите от "Светът на диска", но не следва плътно историите. Взима елементи от "Стражите! Стражите!" и "Нощна стража". Например обичаната и носеща много хумор в историите двойка, Фред Колън и Ноби Нобс, отсъстват. Това не бива да разколебава верните фенове, защото поредицата има своите достойнства. Това не е филм по романите на Пратчет, но като продукция има своите достойнства и то не малко. Някои критици отбелязват, гротеската е на ниво Гилиъм. Разказът е доста динамичен и интересен като кинематография. Костюмите също са за отличен, богато и интересно аранжиран филм. 

Ваймс, Чери, Керът и Ангуа

Снимка: HBO България

Главен сценарист и изпълнителен продуцент е Саймън Алън, а актьорският състав включва още Лара Роси ("Престъпления без граници", "Анджела Блек", "Може и да те съсипя", "Cheat") като лейди Сибил Рамкин, Адам Хъгил ("1917", "Свят в пламъци", "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта") като полицай Керът, Джо Итън-Кент ("Don't Forget The Driver") като полицай Чери, Марама Корлет ("Кървав двигател") като ефрейтор Ангуа и Сам Адевунми ("Последното дърво") като Карсър Дън.

Ангуа е дребна и сладка, с къса, вместо много дълга коса като в книгите, полицай Чери всъщност е джуджето Веселка Дребнодупе, но тук е като великан и според информацията за героя не принадлежи към никой от двата пола. Но в Света на диска положението при джуджетата е такова - неясно. 

Сюжет

Животът на капитан Сам Ваймс се променя завинаги, когато една фигура от миналото му се завръща в Анкх-Морпорк. Точно преди 20 години Ваймс е видял приятеля си, лидер на банда Карсър Дън да напуска града в немилост. Още преди това те са се разделили в житейските си пътища - Ваймс е полицай, а Дън си остава престъпник. Някак обаче Карсър е успял да се върне и иска да командва дракон, чрез който да властва над града.

Капитан Керът

Снимка: HBO България

С помощта на полицай Керът, Стражата свързва злия план на Карсър със странните събития, случили се в институцията за магии, наречена Невидимия университет. Възможно ли е книгата, която липсва в библиотеката, да е свързана с нападението на дракона над града?

Някой е съживил създанието и иска да контролира Анкх-Морпорк, но му липсва ключа затова.

Знаковият образ на лорд Ветинари, Патриция на Анкх-Морпорк, който за мнозина би паснал идеално на Джереми Айрънс, се играе от жена, известната британска актриса Анна Ченсълър.

Анна Чансълър е лорд Ветинари

Снимка: HBO България

Режисьори на Стражата са Крейг Вивейрос ("Войната на световете"), Брайън Кели ("Друговремец", "Полдарк") и Ема Съливан ("Доктор Кой"). Главен сценарист на шоуто е Саймън Алън ("Мускетарите").

След като бе пуснат трейлъра на сериала Риана Пратчет, дъщерята на Тери Пратчет, коментира, че двете истории нямат общо ДНК и уточни, че това не е нито критика, нито подкрепа от нейна страна. Авторът на фентъзита Нийл Гейман, който беше личен приятел на Пратчет, добави, че феновете харесват изходния материал, "така че, ако направите нещо друго, рискувате да отчуждите феновете в монументален мащаб", заяви той.

Актрисата Рут Мадли, която е в ролята на Гърлото, каза, че едно от нещата, които обича толкова много в шоуто, е как творческият екип е направил героите по-разнообразни за екрана.

Ваймс е печено ченге, но не го бива много в дипломацията

Снимка: HBO България