След виртуалното си издание през 2020 г. заради пандемията, тази година церемонията за по връчване на Европейските музикални награди на телевизия МTV ще бъдат раздадени в унгарската столица в знак на подкрепа за ЛГБТ общността в страната.

"След толкова дълъг период съм изключително щастлив, че призовете ще бъдат връчени в Будапеща в една със сигурност изключителна вечер, която ще отекне по целия свят", каза Рафаеле Анекино, президент и изпълнителен директор на "ViacomCBS Networks International" в изявление.

Събитието ще се проведе на 14 ноември. Предстои телевизионният канал MTV да обяви номинациите и подробности за гласуването.

Унгария предизвика международна гневна реакция с ограниченията върху правата на ЛГБТК+ общността. През юли унгарските депутати одобриха законодателство, което ограничава достъпа на младите хора до изображения и информация за друга сексуална ориентация освен хетеросексуалността и за определения на половата идентичност, различна от тази, означена при раждането.

Президентът и директор на "MTV Entertainment Group Worldwide" Крис Маккарти каза, че изборът на Унгария за шоуто е "възможност за изразяване на солидарност с ЛГБТК+ общността в станата и по света, като продължаваме да се борим за равенство за всички".

Европейските музикални награди на MTV се връчват всяка година в различна страна от 1994 г., предава БТА. Почитателите могат да гласуват за любимите си изпълнители на сайта на телевизията.