Филмът "Топ Гън: Маверик" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка за втора седмица с приходи от 86 милиона щатски долара, съобщиха световните информационни агенции.

Така той се нареди сред 10-те най-касови филма в Северна Америка - след 10 дена на екран генерира 291 милиона долара на вътрешния пазар и 546,8 милиона долара на международния. "Топ Гън: Маверик" стана най-големият успех на Том Круз в Северна Америка, задминавайки "Война на световете" на Стивън Спилбърг (243 милиона долара).

Малко продукции се решиха да се съревновават с "Топ Гън: Маверик". Хорърът "Престъпления на бъдещето" на режисьора Дейвид Кроненбърг с Виго Мортенсен, Леа Сейду и Кристен Стюарт излезе в ограничено разпространение след премиерата на кинофестивала в Кан.

Второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка зае "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" с 9,3 милиона долара, предава БТА. След пет седмици в киносалоните филмът на "Marvel" е спечелил 388,7 милиона долара в Северна Америка и 909,4 милиона долара по света, без да е прожектиран в Китай и Русия.

Трети остана "Бургерите на Боб: Филмът" с приходи от 4,5 милиона долара. Четвърто и пето място заемат съответно анимацията "Лошите момчета" с 3,3 милиона долара и "Имението Даунтън: Нова епоха" с 3 милиона долара от продадени билети.