През последните години супергероите, фентъзито и анимацията, доминират в боксофиса в кината, правейки милиарди лири за франчайзи като "Marvel" и "Star Wars". Но техният невероятен успех не е съчетан с хапка от пая, наречен "най-добрите награди на Оскарите".

Филмите "Барби" и "Опенхаймер" обаче биха могли да разбият тази тенденция, тази година. 

Ако се върнем към 80-те и 90-те години на миналия век, ще видим, че тенденцията беше касовите хитове често да се възнаграждават със статуетка от Академията, както показват данните ота боксофиса и базата данни на наградите на Академията, пише "Скай нюз" в свой анализ.

Но от началото на века - с изключение на огромния успех на "Властелинът на пръстените" през 2004 г. - филмите, които направиха най-много пари, имаха много малък успех в спечелването на номинации.

Разглеждайки 10-те най-касови филма за всяка година от 1977 г. насам, много малка част от тях са номинирани за най-добър филм, най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър поддържащ актьор, най-добра поддържаща актриса и най-добър режисьор.

През 1982 г. над една четвърт (28%) от 10-те най-добре представили се по приходи филма от предходните пет години, са номинирани за тези топ награди. През 2009 г. това падна до средно 2%.

Снимка: Скрийншот Sky news

Джордан Фарли, филмов критик и редактор на новини в "Total Film", каза: "Много ясно е, че има филми, които не печелят награди като най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор, но оглавяват боксофиса, независимо дали е в Америка или по света. Много рядко се случва тези филми да бъдат или номинирани, или да попаднат в сериозна конкуренция за битка за награда". 

Но тъй като "Опенхаймер" получава 5 номинации от общо 13-те, тази тенденция може да се промени.

Фарли добавя: "Опенхаймер" е номиниран за най-доброто от "двата свята" - боксофис и майсторство, защото имаше такъв огромен комерсиален успех, наистина малко вероятен комерсиален успех, и също така е извисяваща работа на Нолан и целия екип. Неоспоримо завършен филм във всяко отношение!"

Част от успеха на Опенхаймер може да се отдаде на феномена "Барбенхаймер" - според който киноманите бяха насърчавани да гледат двата филма един след друг.

"Барби" също се превърна в голям касов хит и получи три номинации.

Снимка: БТА

Тъй като тази година филмите с голям боксофис получават номинации, какъв шанс имат те наистина да спечелят най-голямата награда от всички - за най-добър филм?

Ако се върнем 20 години назад, до успеха на "Властелинът на пръстените" през 2004 г., ще видим, че екранизацията на света на Толкин направи около 1,91 милиарда долара в световен мащаб, коригирани към цените от 2023 г., и се прибра с общо 11 награди, включително за най-добър режисьор.

"Гладиатор" (2001) е единственият друг филм от 2000 г. насам, който печели наградата за най-добър филм и е сред 10-те най-печеливши.

Но от 1977 до 2000 г. това се случи 15 пъти за 23 години, като големите успехи в боксофиса "Титаник", "Списъкът на Шиндлер", "Мълчанието на агнетата" и "Рейнман",  спечелили наградата за най-добър филм.  

Снимка: Getty Images

Напоследък по-малко известни филми печелят наградата, като "Nomadland", "Parasite" и "CODA".

"Parasitе" направи общи приходи от около 313 милиона долара. Въпреки че CODA направи само около $2 милиона в боксофиса, важно е да се отбележи, че филмът беше придобит от Apple и пуснат на нейната стрийминг платформа, Apple TV+, по същото време, когато беше пуснат в киното.

Пуснат е и през 2021 г., когато кината в много страни имаха ограничения поради COVID.

Г-н Фарли каза: "Мисля, че има известно признание или уважение към филми, които правят нещо различно, филми, които пoдансят оригинален материал, което може би е причината да има малко повече снобизъм към филмите за супергерои и фентъзитата, защото те се основават на съществуващ материал, има известно усещане, че правят нещо, което е правено и преди. Има резон в това хората да отдават повече внимание на по не толкова известен филм, защото по-големите филми всъщност нямат нужда". 

Кои са 500-те най-добри филма на всички времена и колко признание са получили?

Докато много от 10-те най-добри касови филми пропускат големи победи и номинации, какво се случва, когато разширим това до 500-те най-добри филма на всички времена?

Когато филмите са подредени според действителния им живот в САЩ, само 78 от топ 500 филма са номинирани за награди в главните категории. Това е 15,6%.

Снимка: Скрийншот "Sky news"

Само 67 от тези филми са номинирани за най-добър филм.

Истинската мярка за успеха на един филм за всички времена, се измерва най-добре, когато подредите приходите от боксофиса, за да отчетете броя на продадените билети - и това дава много различна картина на най-популярните филми на всички времена, с много по-стари класики.

Ако подредите според най-много продадени билети за всички времена на американския пазар, само 121 от 500-те най-популярни филма са номинирани за Оскар в главните категории, а само 93 от тези филми са номинирани за най-добър филм.

Снимка: Скрийншот "Sky news"