Анимационният филм "Убиец на демони" подобри рекорда на японския бокс-офис за всички времена, съобщиха АФП и ТАСС.

Приходите от продажби от премиерата на филма на 16 октомври до понеделник са почти 32,5 милиарда йени или около 313 милиона долара. Анимацията е гледана от повече от 24 милиона души, съобщиха разпространителят "Toho" и студио "Antiplex".

Филмът подобри рекорда, поставен от анимацията "Отнесена от духовете" на Хаяо Миядзаки. През 2001 г. тя събра 31, 7 милиарда йени. Приходите от продажби на "Убиец на демони" надвишават дори тези от холивудски блокбастъри и поредицата за Хари Потър.

Дебютът на филма на голям екран съвпадна с края на карантината в Япония през октомври. Въпреки новото настъпление на вируса през декември и предупрежденията на властите да се избягва струпването на много хора на едно място, японците се тълпят в киносалоните.

Продукцията на режисьора Харуо Сотодзаки е основана на едноименната популярна поредица манга комикси и разказва историята на юношата Танджиро, който в началото на двадесети век се сражава с демони, избили семейството му, предава БТА. Любимата му сестра се е превърнала в дявол, но момчето се опитва да я спаси и да я върне сред хората. По комиксите има създадена и тв поредица.

Филмът вече е в по кината в Тайланд и Тайван и се очаква догодина да влезе на пазара в САЩ и Европа.