Представители на украинското кино в Кан поискаха руските филми да бъдат изключени от програмата, включително и този на Кирил Серебренников, един ден след като той беше представен.

"Мислим наистина, че всичко руско трябва да бъде премахнато", каза пред АФП украинският продуцент Андрю Фесиак на конференция за руската пропаганда в американския павилион на Филмовия пазар, организиран паралелно на фестивала.

"Руските кинотворци не могат да претендират, че всичко е наред, и че няма за какво да се упрекват", добави той. "В момента, когато украинските творци са принудени да престанат да снимат, защото трябва или да бягат, за да се спасят, или да вземат оръжие."

Що се отнася до включването на "Жената на Чайковски" в основната конкурсна програма, той заяви, че режисьорът на филма Серебренников, "въобще не се противопоставя на режима" и напомни, че "цялата му кариера се финансира с пари на руското правителство".

Кинофестивалът в Кан отказа участие на официални представители на Русия, както и на руснаци, защитаващи политиката на Кремъл по отношение на Украйна. Той обаче остана отворен за дисиденти.

Снимка: Getty Images

Кирил Серебренников вече живее в Берлин, припомня БТА. Той каза през април пред АФП, че да напусне Русия за него е било "въпрос на съвест".

Директорът на престижното събитие във френския град Тиери Фремо каза в понеделник, че идеята за "пълен бойкот" е "не на украинските власти, а на ултрарадикални хора".