Украинските власти вече са започнали подготовката за провеждането на изданието на песенния конкурс "Евровизия" в страната през следващата година, независимо от бойните действия, съобщи зам.-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирил Тимошенко.

"Украйна вече започва подготовката за финала на "Евровизия" през 2023 г. Показваме на света своята откритост, гостоприемство и умения да осъществяваме мащабни проекти", написа той в профила си в социалната мрежа Телеграм.

Тимошенко посочи, че безопасността при провеждане на конкурса е основна тема за украинските власти и за Европейския съюз за радио и телевизия.

В подготовката на музикалната надпревара участват министерствата на отбраната и на вътрешните работи на страната, каза Тимошенко. Той не посочи обаче в кой град ще се проведе конкурса.

Хип-хоп група "Оркестър Калуш" спечели 66-ото издание на "Евровизия" в Торино тази година с песента "Стефания". По традиция домакин на следващите финали на надпреварата се организират в държавата, чийто представител е победил.

Снимка: БТА

Представители на Швеция и Испания заявиха готовност да организират изданието на "Евровизия" догодина, ако Украйна не успее, предава БТА. Украинският министър на културата Александър Ткаченко коментира, че страната приема финансова помощ, но конкурсът "ще се проведе в Украйна, 100 процента".

Снимка: АР/БТА