Село Змейово, област Стара Загора, е акцентът в епизод 5 на кулинарното риалити "Гозбата на България".

Предизвикателството пред Патрисия и Евгени е отправено от техните домакини, семейство Далакови. Бутиковата изба в домът им е превърната специално за снимките на ""Гозбата на България"" в модерна, красива кухня сред глинени делви и индустриални казани.

Змейово от птичи поглед

Снимка: "Гозбата на България"

Точно в този ден обаче вали като из ведро и водещите от Отбор 1 няма да могат да си открият продуктите от хората в самото село, както обикновено се случва. Те ще им бъдат предоставени от домакините. В интересен разговор на чаша червено вино собствено производство, близо до запалената камина, научихме повече за мястото, център на днешната кулинарна битка и интересни факти от биографията на нашия домакин Николай Далаков.

Николай Далаков

Снимка: "Гозбата на България"

Чували ли сте за село Змейово, или както местните хора го наричат Змеево? Разположено в централната част на Средна гора, селото е само на 7 километра от областния град и е предпочитано място за отдих на старозагорци с повече възможности, заради изключително чистият въздух и условията за ловен туризъм. Старото име на селото е Дервент и е възникнало в началото на 17 век. Благодарение на красивата си природа, минерални води и възлово местоположение, Змейово бързо се разраства и установява в подножието на връх ""Голям Бетер"". Основното препитание на жителите му е било занаятчийство, скотовъдство и земеделие. А легендата за името на селото е приказка за змея на име Стоян, живял под върха в пещерата известна днес като ""Змейова дупка"", който до кръста бил човек, а надолу змия и нощем обикалял за млади невести.

През последните 25 години през ръцете на Николай Далаков, са минали десетки винарски проекти, а днес използва глинени делви, за да покаже как се е правило виното преди 5000 години. Според него вулканичната почва, в която са засадени лозята му, е разковничето за качествената продукция.

Както сладкодумно говори за вино, така и неусетно Николай Далаков представи своята любопитна семейна интерпретация на популярния в различни части на страната чомлек.

Снимка: "Гозбата на България"

За "Гозбата на България"" той го сготви в барбекю, като добави при запечатването на месото листа от смокиня и лозови пръчки. После добави в тавичка с капак зеленчуци, сред които дребни моркови, зелени и червени чушки, подправки, цели глави чесън, червено вино и го остави да се готви в барбекюто за почти 5 часа.

Снимка: "Гозбата на България"

Резултатът бе невероятно вкусен чомлек, който имат за задача да повторят водещите от Отбор 1 Патрисия и Евгени. Как се справят и какво реши местното жури, ще разберем следващата сряда от 21ч. по телевизия ММ онлайн.

Вижте епизод 5 с рецептата за чомлек от село Змейово, област Стара Загора, ТУК