Миналогодишният победител в конкурса "Евровизия" "Оркестър Калуш" от Украйна и класиралият се на второ място Сам Райдър от Великобритания са в програмата на големия финал на тазгодишната "Евровизия 2023", която ще се проведе през май, съобщи телевизия ВВС.

Украинската група ще открие събитието в Ливърпул, а Райдър ще изпълни своята песен през първата почивка от вечерта.

Гости на шоуто ще бъдат и шестима изпълнители от предишни издания на конкурса. Сред тях са певицата Соня, която представи Великобритания през 1993 г. и се класира на второто място, Нета от Израел, Дади Фрейр от Исландия, Махмуд от Италия, Корнелия Якобс от Швеция и Дънкан Лорънс от Нидерландия. Те ще изпълнят свои собствени варианти на класически хитове от най-известните групи от град Ливърпул.

Сам Райдър сподели, че за него е "чест да бъде поканен отново на сцената на "Евровизия" за втори път".

След като "Оркестър Калуш" от Украйна победи в миналогодишния формат, страната получи правото да бъде домакин на събитието през 2023 г. Заради продължителната война и опасения за безопасността на участниците обаче конкурсът бе преместен във Великобритания, която се класира на второ място благодарение на изпълнението на Райдър.

Снимка: АР/БТА

Членовете на "Оркестър Калуш" казаха, че макар да са "тъжни", че състезанието не може да се проведе в Украйна, са "наистина благодарни" на Обединеното кралство за това, че поема ролята на домакин от името на Украйна.

"Ще изпълним песента си в името на всички в Украйна, за да си спомним, че на страната ни предстоят победа и по-добри дни, както и за да покажем на света за какво се бори Украйна", казаха от "Оркестър Калуш".

В големия финал ще се присъединят и някои от предишните представители на Украйна, сред които група "Го_А", която участва в конкурса през 2021 г., победителката в изданието от 2016 г. Джамала, както и Тина Карол и Верка Сердючка, които представиха страната през 2006 и 2007 г, пише БТА. Всички те ще пеят по време на парада на флаговете на 26-те големи финалисти, като ще покажат нови версии на своите парчета, съчетани с известни британски песни.

В тазгодишните полуфинали на "Евровизия" ще се включат певицата Рита Ора и актрисата Ребека Фъргюсън. Първият полуфинал ще се проведе на 8 май, а вторият на 11 май. Големият финал ще се състои на 13 май.

Снимка: АР/БТА