Блек метъл музикален фестивал, свързан с неонацистката идеология, бе организиран в събота вечерта в Лион, в източната част на Франция, въпреки забраната на местните власти, съобщи АФП, на която се позова БТА.

Хедлайнер на фестивала бе полската група Graveland.

Фестивалът Call of terror се състоя във Везеронс-Кюртен на 24 февруари, символична дата, свързвана с годишнината от създаването на Националсоциалистическата работническа партия в Германия през 1920 година.

Властите казват, че са научили "в късния следобед, че мястото на концерта е във Везеронс-Кюртен, в градска зала, която била наета от частно лице, без властите да знаят причината или естеството на събитието". Това посочват от префектурата на Изер, една от петте общини, където фестивалът е изрично забранен.

Жандармерията припомнила на организаторите на фестивала, че има забрана за провеждането му, но те "отказали да спазят изискванията", се посочва в прессъобщение от префектурата на Изер.

Жандармерията устроила пет контролни пункта по основните пътища към града с население от две хиляди души, на по-малко от час път от Лион, един от бастионите на крайната десница.

Организаторите са заплашени от затвор до шест месеца и глоба от 7500 евро, а участниците - с глоби от няколкостотин евро.

В социалните медии фестивалът бил обявен с място на провеждане само "район Рон-Алп".