"Джоджо заека" спечели наградата на публиката на 44-ия международен кинофестивал в Торонто. Това е добър знак за тази комедия, която хвърля сатиричен поглед върху нацистка Германия, преди предстоящата церемония за наградите "Оскар" следващата година.

Вижте снимки от червения килим >>

Филмът на режисьора Тайка Уайтити описва историята за млад германец през Втората световна война и за приятелството му с въображаема версия на Адолф Хитлер. "Джоджо заека", представен като сатира срещу омразата, разказва как момче, което харесва нацистките униформи и обича да гледа изгаряне на книги, установява, че майка му, чиято роля се изпълнява от Скарлет Йохансон, крие младо еврейско момиче на тавана. Филмът спечели надпреварата с отличения с тазгодишната "Златна палма" в Кан "Паразити" на южнокорейския режисьор Пон Джун-хо и с "Брачна история" с участието също на Скарлет Йохансон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на Тайка Уайтити, докато френската режисьорка от сенегалски произход Мати Диоп бе обявена за обещаващ млад талант за филма си "Атлантик".

Наградата на публиката се присъжда въз основа единствено на вота на зрителите. Последните 7 лауреата на отличието бяха номинирани за приза "Оскар" в категорията най-добър филм, а два от тях го спечелиха. Миналата година "Зелената книга" триумфира в Торонто, преди да спечели "Оскар"-а за най-добър филм. Същото се случи предишната година с "Формата на водата". "Беднякът милионер", "Речта на краля" и "12 години в робство" също спечелиха отличието в Торонто, преди да грабнат "Оскар"-а за най-добър филм.